vlucht

Tombe Jozefaltaar, de vlucht naar Egypte

Op zaterdag 4 juni 2016 heeft Willem Noyons met een ateliermedewerker alle bronzen beelden en de achtergrondbeplatingen etc. van het Maria-altaar en het hoogaltaar weer teruggeplaatst. Door de intensieve reiniging, de nieuwe patina (kleuring) en de nieuwe beschermlaag komt de gestileerde vormgeving, die zo kenmerkend is voor deze Art Deco-beelden, weer extra goed tot zijn recht. De beelden passen niet alleen weer prachtig in het totale altaarontwerp, maar hebben door de nieuwe licht/donker-contrasten ook weer hun expressie en levendigheid teruggekregen. We raden iedereen aan om ze van dichtbij te gaan bekijken en dan zult u verbaasd staan van de vele plooien, vlakveranderingen en eerder niet opgevallen gestileerde vormgeving.

Na het terugplaatsen heeft de Vrienden van de Abt direct besloten het restauratieproject voor honderd procent af te maken en ook het reliëf van ‘de vlucht naar Egypte’, dat aan de tombe van het Jozefaltaar bevestigd is, te laten opknappen. Dit alles kon verbazend snel gerealiseerd worden en al op zaterdag 11 juni 2016 is dit reliëf weer teruggeplaatst. Daarmee is de eenheid van de drie Brom-altaren weer hersteld.

De Vrienden van de Abt dankt iedereen die het financieel mogelijk heeft gemaakt dit project te bekostigen, waardoor wij de gehele restauratie als geschenk aan de H. Antonius Abt-gemeenschap konden aanbieden.