Reddingsactie voor ‘De Kruisiging’

Utrecht – 5 april 2017 – Museum Catharijneconvent in Utrecht gaat een inzamelingsactie houden om schilderij De Kruisiging van Abraham Bloemaert te redden. Het werk uit 1629 verkeert in belabberde staat en er is 35.000 euro nodig om het te restaureren. Dat kan het museum zelf niet behappen.

Het schilderij is in 1958 al eens onder handen genomen, maar het bleek noodzakelijk overschilderingen en vernis daarvan te verwijderen. Daarop bleek het oorspronkelijke kunstwerk er nog beroerder aan toe dan werd gedacht.

Voor het Catharijneconvent is Bloemaert niet zomaar een kunstenaar. Het heeft twee andere schilderijen en diverse gravures van hem en hij is begraven in de aanpalende Catharinakerk. Bovendien is dit kunstwerk juist erg de moeite waard, zegt het museum. “De kracht ligt in de indringende atmosfeer die Bloemaert heeft weergegeven door de kleur van de lucht van inktzwart naar lichtblauw te laten verlopen. De donkere lucht symboliseert de zonde die verdreven wordt door het offer van Christus.”

‘De Kruisiging’ bevond zich tot 1928 in de Haarlemse bisschoppelijke collectie.

Bron: De Telegraaf
Foto: Catharijneconvent