Onder de titel Werk in uitvoering berichtten wij vorig jaar een paar keer over de restauratie van de godslamp in de Antonius Abtkerk. Nadat deze weer in volle glorie te bewonderen was, hadden de Vrienden van de Abt toch nog een grote wens. Het rode glas was geen oorspronkelijk element en functioneerde maar matig. Het hing wel in de houder maar sloot eigenlijk niet goed aan bij de vormgeving van het geheel.

Omdat een passend glas niet te koop was, vroegen de Vrienden aan Atelier Willem Noyons twee nieuwe rode glazen te laten vervaardigen. De coronapandemie en het feit dat deze in een glasfabriek in Tsjechië geblazen zouden worden, zorgden helaas voor wat vertraging. Tevens kozen wij toen voor twee glazen in een iets lichtere tint rood, waardoor de uitstraling van het kaarslicht gelijkmatiger door de gehele glasvorm zou vallen.

Nieuw godslampglas

Sinds mei 2022 zit dit veel meer bijpassende rode glas in de godslamp en het tweede glas is als reserve-exemplaar keurig in de sacristie opgeborgen. De puntvorm van het nieuwe glas sluit helemaal aan bij de vormgeving van de godslamp en het kegelvormige bronzen houdertje onderaan. Al met al met recht een wezenlijk verschil ten opzichte van het oude rode glas.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

foto’s Bart Maltha