foto Barbara Wolswijk

In de Ontmoetingsruimte van de Antonius Abtkerk is nog tot en met 29 oktober een tentoonstelling te zien gewijd aan de Haagse geestelijke gezondheidszorg. De expositie is samengesteld door Corry van Straten, oud-pastor bij de Parnassia Groep.

De geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg in Den Haag begon in de late middeleeuwen toen door de religieuze zelfhulpgroep ‘de Crepelen’ in de Antoniuskapel aan het Slijkeinde krankzinnigen, armen, besmettelijke zieken en hulpbehoevenden opgevangen werden. Naast de kapel bouwde men later een ‘sieckhuys’, dat in de 16e eeuw vergroot werd tot ‘dolhuys’ en ‘pesthuys’. Nadat de Antoniuskapel in 1579 afgebroken was bouwde men hier een nieuw ‘dolhuys’ en ‘pesthuys’ met een bijbehorende stenen kapel, die weer aan de H. Antonius Abt was gewijd.

In de 18e eeuw werden in dit complex alleen nog mensen met ongewenst gedrag opgenomen en dat waren toen niet alleen krankzinnigen, maar ook mensen die zich niet gedroegen volgens de mores van de toenmalige maatschappij. In de eerste helft van de 19e eeuw heette het complex aan het Slijkeinde ‘verbeterhuis’, daarna een ‘geneeskundig gesticht voor krankzinnigen’, dat in gebruik gebleven is tot 1912.

Eind 19e eeuw komen in Den Haag en omstreken pas modernere klinieken voor zenuwlijders, zoals de stichtingen Rosenburg en Bloemendaal in Loosduinen. Deze worden in 1998 opgenomen in een groter verband, dat vandaag de dag de Parnassia Groep genoemd wordt.

De tentoonstelling bestaat uit een vijftal grote panelen, waarop aan beide zijden informatie en afbeeldingen te zien zijn, plus een vitrine met daarin een middeleeuws houten Antoniusbeeldje uit circa 1500 (foto). Verder zijn er verschillende boeken van Corry van Straten te koop, waaronder het boek ‘Van Kapel tot Dolhys’ dat de basis vormde voor deze expositie.

Openingstijden:
zaterdag 21 oktober 2023, van 14.00 uur tot 16.30 uur
zondags van 12.00 uur tot 13.00 uur
dinsdags van 9.00 tot 10.00 uur
laatste dag van de expositie: zondag 29 oktober 2023.