Laatste nieuws

Pianorecital Patrick Hopper

Patrick Hopper aan de vleugel in de Antonius Abtkerk

 

Op zondag 2 april 2023 om 15.00 uur geeft Patrick Hopper een pianorecital in de Antonius Abtkerk. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan de Vastenactie die dit jaar gevoerd wordt voor de opvang van vluchtelingen in Zuid-Soedan.

Programma

Op het programma werken van Robert Schumann, Frédéric Chopin en Franz Liszt. Een afwisselend programma: de uitbundigheid van Schumanns ‘Faschingschwank aus Wien’ (Carnavalsscherts uit Wenen), de intimiteit van Chopins Nocturne in Es, de grilligheid van zijn eerste Scherzo en de zoektocht naar bezinning en doel in Liszts ‘Vallée d’Obermann’.

Het programma duurt ongeveer een uur en zal door Patrick zelf worden toegelicht.

Toegang vrij met na afloop dus een collecte ten bate van de Vastenactie.

Jubileumconcert ‘De Dirigente’

Zaterdag 1 april 2023 vindt in de H. Antonius Abtkerk het concert ‘De Dirigente’ plaats onder leiding van Marcela Obermeister-Shasha. Zij viert met deze uitvoering haar zilveren jubileum als dirigent. Het concert begint om 20.15 uur.

Aan het concert werken drie kamerkoren mee: esGROOT, Rénanim en Sjier Chadasj. Gezamenlijk zingen zij Psalm 42 van Felix Mendelssohn Bartholdy, begeleid door Philharmonisch orkest Mozart. Verder werken mee: de sopraan Phoebe Kirrage, de bariton Oz Shasha en pianist Juan Pablo Dobal.

De koren zingen ook een eigen programma met liederen van Astor Piazzolla, Vivian Tabbush, Salomone Rossi, Louis Lewandowski en anderen.

In de voorverkoop kosten de kaartjes € 20,00, inclusief programma en een drankje, en zijn te bestellen via dedirigente@gmail.com. Kaartjes aan de kerk op de dag van de uitvoering kosten € 22,50.

Concert bovenbouwkoor De Vrije School

De klassen 9 tot en met 11 van De Vrije School Den Haag (14 tot 17 jaar) gaan dit jaar in de Antonius Abtkerk een mooi concert presenteren op donderdag 16 en vrijdag 17 maart. Aanvang 20.15 uur.

Het koor van de 9e klassen zingt vóór de pauze een divers repertoire begeleid door vaste pianist Stefaan Brakkee. Na de pauze zingen de 10e en 11e klassen delen uit de Messa di Gloria van Giacomo Puccini, met begeleiding van een professioneel orkest van circa veertig musici en de solisten Leon van Liere, tenor, en Luka den Boer, bariton.

Kaarten zijn voorafgaand aan het concert te koop aan de kerk. Prijs voor volwassenen € 14,- per persoon en kinderen tot 14 jaar € 7,- per persoon, inclusief een drankje in de pauze. De kerk gaat om 19.30 uur open.

Kerstconcert Oeral Kozakken

Vrienden Abt

Oeral Kozakkenkoor en ensemble Uzory onder leiding van Gregor Bak

Het Oeral Kozakkenkoor geeft, onder leiding van Gregor Bak, een kerstconcert op zondag 18 december 2022, aanvang 15.00 uur.

Op het programma staan Slavische en Oekraïense liturgische, folkloristische en kerstliederen.

Muzikale begeleiding: ensemble Uzory uit Mykolaiv, Oekraïne.

Toegangsprijs: € 20,00 inclusief consumptie in de pauze.

Kaartverkoop via www.oeralkozakkenkoor.nl.

Kerk open om 14.15 uur.

 

Concerten ten bate van het orgelfonds

Het Vermeulenorgel uit 1927 in de H. Antonius Abtkerk is toe aan een grondige schoonmaak- en reparatiebeurt. Ten bate van het orgelrestauratiefonds presenteren wij vier bijzondere concerten op de zondagmiddag.

Het Vermeulenorgel
(foto Ine Steenhoff)

Het eerste concert vindt plaats op zondag 18 september 2022 om 15.00 uur. Dan spelen Wim Voogd en Patrick Hopper een piano quatremains programma met werken van Bach, Mozart, Schubert, Fauré en Ravel.

Het concert duurt ongeveer een uur. Toegang gratis met collecte voor het orgelfonds.

De overige concerten zijn op:

  • zondag 9 oktober: gemengd koor Gli Uccelli onder leiding van Richard Ram;
  • zondag 30 oktober: Nadja Zhelnina, fluit, en Patrick Hopper, piano; geannuleerd wegens ziekte
  • zondag 13 november: John Macfarlane, klarinet, Sue Macfarlane, cello, en Patrick Hopper, piano; geannuleerd wegens ziekte

Open Monumentendagen

In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn de Open Monumentendagen, die gelukkig weer eens op de ouderwetse wijze gehouden kunnen worden. Zoals gebruikelijk is de H. Antonius Abtkerk deze twee dagen ook open. Het thema is dit jaar: ‘De mozaïeken van de Abtkerk’.

De openingstijden zijn:

  • zaterdag 10 september van 10.00 uur tot 16.30 uur
  • zondag 11 september van 12.30 uur tot 17.30 uur.

Rondleidingen, kinderprogramma en koffiehoek

In de rondleidingen en door middel van een kleine expositie willen wij tijdens de Open Monumentendagen een extra accent leggen op de mozaïeken in ons kerkinterieur. Behalve de vele symbolische verwijzingen worden het werkproces, de materialen en ook de mensen achter deze mozaïeken toegelicht. Er worden archiefmaterialen en foto’s tentoongesteld van het ontwerpen, de vervaardiging en de plaatsing van de mozaïeken in de kerk.

Tijdens deze Open Monumentendagen wordt er in de kerk een ‘kinderworkshop mozaïek maken’ aangeboden, er is een speurtocht-folder verkrijgbaar en er is elk uur kort orgelspel te horen.

Naast de fotokaarten van het kerkinterieur is natuurlijk ook het nieuwe boek over de Abtkerk te koop en heeft de Lidwinagroep een verkooptafel.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd op een van deze twee dagen de Abtkerk te bezoeken. Parochianen die menen de mozaïeken wel te kennen, zullen verrassende en onbekende betekenissen en verwijzingen ontdekken.

Mocht u tijdens uw bezoek een moment rust willen inbouwen, dan kunt u in de koffiehoek iets te eten en te drinken kopen.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

Snuffelmarkt in één woord: succesvol

De snuffelmarkt van de Vrienden van de Abt, gehouden op zaterdag 20 augustus 2022, was in alle opzichten een groot succes. Het plezier van de vrijwilligers om samen weer iets op touw te kunnen zetten, had de hele dag de overhand.

Snuffelmarkt op het kerkplein
(foto Ine Steenhoff)

Daarbij was het weer perfect zodat veel kramen op het pleintje voor de kerk konden staan en kwamen de bezoekers in een gestage stroom waardoor iedereen de gelegenheid had om rustig rond te kijken.

In de kerk was een grote boekenstand met professioneel gerubriceerde boeken, een buffet met koffie, thee, taart en broodjes, rekken met kleding, en een grote tafel met sieraden.

De netto-opbrengst van de snuffelmarkt 2022: € 3.022,85. Met dank aan alle bezoekers en aan de onmisbare groep vrijwilligers.

Zoek de verschillen

Onder de titel Werk in uitvoering berichtten wij vorig jaar een paar keer over de restauratie van de godslamp in de Antonius Abtkerk. Nadat deze weer in volle glorie te bewonderen was, hadden de Vrienden van de Abt toch nog een grote wens. Het rode glas was geen oorspronkelijk element en functioneerde maar matig. Het hing wel in de houder maar sloot eigenlijk niet goed aan bij de vormgeving van het geheel.

Omdat een passend glas niet te koop was, vroegen de Vrienden aan Atelier Willem Noyons twee nieuwe rode glazen te laten vervaardigen. De coronapandemie en het feit dat deze in een glasfabriek in Tsjechië geblazen zouden worden, zorgden helaas voor wat vertraging. Tevens kozen wij toen voor twee glazen in een iets lichtere tint rood, waardoor de uitstraling van het kaarslicht gelijkmatiger door de gehele glasvorm zou vallen.

Nieuw godslampglas

Sinds mei 2022 zit dit veel meer bijpassende rode glas in de godslamp en het tweede glas is als reserve-exemplaar keurig in de sacristie opgeborgen. De puntvorm van het nieuwe glas sluit helemaal aan bij de vormgeving van de godslamp en het kegelvormige bronzen houdertje onderaan. Al met al met recht een wezenlijk verschil ten opzichte van het oude rode glas.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

foto’s Bart Maltha

Bezoek van burgemeester Jan van Zanen

Van links af: Joke van Venrooij, Bart Maltha en burgemeester Jan van Zanen (foto’s Monique Meeussen)

Op maandagmiddag 18 juli 2022 bracht onze burgemeester, nadat hij eerst in Huize Royal de 100-jarige mevrouw G.J. Jol-Knoester had gefeliciteerd, een informeel bezoek aan de Antonius Abtkerk.

Rondleiding

Toen hij op 17 december 2021 in de pastorie was en Barbara Wolswijk hem kort een blik op het interieur van de kerk gegund had, bleek dat hij graag een privérondleiding wilde krijgen. Via de bestuursassistent van de burgemeester hebben de Vrienden van de Abt direct zo’n rondleiding aangeboden en dit aanbod ook ‘warm gehouden’, echter door zijn drukke bestuurswerkzaamheden was het er nog steeds niet van gekomen. Op 18 juli had de burgemeester er tijd voor vrijgemaakt en kwam hij samen met zijn assistente op de fiets naar de Abtkerk.

Toegankelijk en betrokken

Naast Joke van Venrooij en ondergetekende was alleen pastoor Dolf Langerhuizen erbij. Burgemeester Jan van Zanen is heel toegankelijk en betrokken en het was vooral een leuke informele bijeenkomst. In de kerk was het die middag sowieso al een stuk koeler dan buiten, maar de burgemeester trok gelijk zijn jasje uit en was gedurende de rondleiding ook oprecht geïnteresseerd.

Van links af: Bart Maltha, burgemeester Jan van Zanen, pastoor Dolf Langerhuizen en Joke van Venrooij

Boek cadeau

Van deze bijzondere gelegenheid hebben de Vrienden van de Abt gebruik gemaakt om de burgemeester een exemplaar van het nieuwe boek over de Abtkerk te schenken. Voor de foto van dit meer officiële moment moest wel weer even zijn jasje aangetrokken worden. Hij kreeg een gesigneerd exemplaar met een kleine persoonlijke notitie van de auteur en vroeg ook aan de pastoor om daar nog iets aan toe te voegen.

Al met al een bijzonder geslaagd bezoek.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

 

Geanimeerde presentatie Antonius Abtboek

Inleidend woord van vicevoorzitter Eef van der Mijle (staande, links)
foto Elize Pilon

In een ongedwongen sfeer presenteerden de Vrienden van de Abt op zondag 12 juni 2022 in de Ontmoetingsruimte van de kerk het opus magnum van hun voorzitter Bart Maltha: het boek De H. Antonius Abtkerk in Scheveningen.

Inhoud

Je kunt rustig stellen dat wat daarin niet vermeld is, het weten niet waard is, zo diepgravend is de inhoud. Enkele jaren lang heeft de auteur archieven doorgespit en is bronnen nagegaan met als resultaat een prachtig boek over de ontstaansgeschiedenis van de kerk en de binding met Scheveningen. Bijna vanzelfsprekend is de meeste plaats ingeruimd voor de geïllustreerde beschrijving van het kerkinterieur.

Bestellen

U kunt het boek voor € 30,00 inclusief de verzendkosten bestellen op de website van Uitgeverij Verloren in Hilversum, https://www.verloren.nl. Het ISBN-nummer is 978-90-87049-79-9; het aantal pagina’s 240; binding in harde band; met 450 afbeeldingen, waarvan de meeste in kleur en sommige paginagroot.

Op de eerste en derde zaterdagmiddag van de maand is het boek te koop tijdens de kerkopenstelling. Ook boekhandel Paagman kan het boek leveren.

 

Snuffelmarkt Antonius Abt

De boekenhoek in de Ontmoetingsruimte van de kerk

Op zaterdag 20 augustus 2022 toveren de Vrienden van de Abt het plein vóór de kerk van de H. Antonius Abt aan de Scheveningseweg 235 om tot een kleurrijke warenmarkt: de snuffelmarkt Antonius Abt. Op de marktkramen is voor iedereen wel iets te vinden tussen het serviesgoed, glaswerk, speelgoed en de kledingaccessoires als sieraden, tassen en sjaals. Slaagt u daar niet dan wel bij de kleine interieurartikelen of de verzameling hebbedingetjes.

In de kerk vindt u een grote collectie boeken voor kinderen en volwassenen. En natuurlijk is er een zitje waar u even kunt uitrusten met een kop koffie of thee.

Helpt u mee van de markt een geslaagd evenement te maken? Kom uw leuke en nog goed bruikbare spullen dan op 16, 17 en 18 augustus 2022, tussen 10.00 en 15.00 uur, afleveren aan de pastorie, Scheveningseweg 233.

Bij voorbaat dank van de Vrienden van de Abt,

Barbara Wolswijk
tel. 06 23 59 37 89

Concerten leerlingen De Vrije School Den Haag

Na drie jaar stilte mag De Vrije School Den Haag de traditie van koorconcerten weer oppakken. Meer dan tweehonderd leerlingen, in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, verzorgen uitvoeringen op donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli 2022 in de H. Antonius Abtkerk. Eindelijk kan het koor weer laten horen wat het kan. Samen met een professionele tenorsolist, een orkest van veertig musici en onder leiding van dirigent Douwe Klinkenberg kan het publiek rekenen op een indrukwekkend en hoogwaardig concert.

Programma

Voor de pauze zingt het koor van de 9e klas, dat zijn 15- en 16-jarigen, een divers repertoire van toegankelijk werk. Stefaan Brakkee zal hen op de vleugel begeleiden. Na de pauze klinken werken van Puccini, Britten en Cherubini, dan samen met leerlingen uit de hogere klassen. De Ballad of Heroes van Benjamin Britten, een werk over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, geschreven aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, is in deze roerige tijden actueler dan ooit.

Toegang

Kaarten voor deze concerten zijn vanaf donderdag 16 juni 2022 verkrijgbaar via de webshop op www.devrijeschooldenhaag.nl. Toegangsprijs voor volwassenen € 13,-, voor kinderen < 14 jaar € 6,-, inclusief pauzedrankje. Op de avonden zelf kunnen vanaf 19.30 uur kaarten bij de kerk gekocht worden. De concerten beginnen om 20.15 uur.

Vrienden van de Abt presenteren rijk geïllustreerd boek

Na een periode van meer dan vier jaar gedegen onderzoek kunnen de Vrienden van de Abt op zondag 12 juni 2022 een nieuw boek over de Antonius Abtkerk presenteren. De bijeenkomst vindt plaats in de Ontmoetingsruimte van de kerk, Scheveningseweg 235, en begint om 15.00 uur. Met veel genoegen nodigen de Vrienden u voor deze presentatie uit.

De titel van het boek is De H. Antonius Abtkerk in Scheveningen; een historische en kunstbeschouwelijke toelichting op de voorgeschiedenis, de bouw en bovenal het interieur van dit unieke monument. De auteur is de voorzitter van de Vrienden, Bart Maltha.

De vicevoorzitter van de Vrienden, Eef van der Mijle, zal een inleiding verzorgen waarna de auteur het boek verder zal toelichten. Uitgeverij Verloren is bij de presentatie aanwezig zodat u het boek ter plekke kunt aanschaffen. De prijs is € 30,-, bij voorkeur contant te betalen.

Het boek telt 240 pagina’s, heeft een formaat van 25 x 32,5 cm, een harde band en bevat 450 afbeeldingen waarvan de meeste in kleur en sommige paginagroot. Het kan ook besteld worden bij de uitgever (www.verloren.nl) voor € 30,- inclusief verzendkosten. ISBN 9789087049799.

OPEN MONUMENTENDAGEN 2021

H. ANTONIUS ABTKERK

SCHEVENINGSEWEG 235 DEN HAAG

ZATERDAG 11 SEPTEMBER: 10.00 UUR – 16.30 UUR

ZONDAG 12 SEPTEMBER: 13.00 UUR – 17.30 UUR

I.v.m. de coronaregels natuurlijk aangepast aan de huidige

situatie, maar op zaterdag wel ieder heel uur een kort orgelspel

Voor verdere info zie: www.vriendenvandeabt.nl

www.monumentenzorgdenhaag.nl

VRIJE TOEGANG, FOTOGRAFEREN TOEGESTAAN, VERKOOP BOEKJES EN FOTO-KAARTEN

Restauratie godslamp voltooid

Bij de demontage in het Utrechts restauratieatelier kwam aan het licht dat de godslamp oorspronkelijk hoogglanzend gepolijst was. Het werd zichtbaar toen de onderdelen die 94 jaar lang aan elkaar bevestigd waren, werden losgehaald. Op dat moment is ervoor gekozen om, na het schoonmaken van alle onderdelen, de godslamp niet te patineren maar zijn originele uitstraling terug te geven.

Op 16 juni 2021 is de godslamp in de Antonius Abtkerk teruggeplaatst en hoewel er nog aan een oplossing van het glas voor de kaars wordt gewerkt, is het eindresultaat nu al ronduit verbluffend. De godslamp is weer helemaal compleet en ook veilig aan de wand bevestigd. Door de restauratie heeft de godslamp zijn eerbiedwaardige en originele uitstraling teruggekregen. Daarbij komt de bijzondere vormgeving van deze in art-decostijl uitgevoerde godslamp, mede door het hoogglans polijsten van het brons, zo veel beter tot zijn recht.

Namens de stichting Vrienden van de Abt,

Bart Maltha, voorzitter

3 juli 2021

Nieuwsberichten