Laatste nieuws

Bekijk de Abt vanuit uw luie stoel

Tijdens de Open Monumentendagen 2020, op 12 en 13 september, maakt het coronavirus lijfelijk bezoek aan de H. Antonius Abtkerk helaas onmogelijk. Toch gaan de deuren van de Antonius Abt voor u open en wel digitaal. Vanaf zaterdag 12 september, 10.00 uur, kunt u op deze website vanuit uw luie stoel wel zestig Haagse monumenten bezoeken waaronder de Abt.

Meer informatie vindt u in deze brief van Bart Maltha, voorzitter.

Speciaal voor de Open Monumentendagen 2020 hebben de Vrienden van de Abt een videofilm laten maken over een deel van het bronswerk. Bekijk hier de videofilm.

Wij wensen u prettige Monumentendagen.

Snuffelmarkt 2020 afgelast

De stichting Vrienden van de Abt heeft in verband met het corona-besmettingsgevaar besloten de snuffelmarkt dit jaar niet door te laten gaan. Met alle onzekerheden die er begin juni nog zijn, is het niet mogelijk een dergelijk drukbezocht evenement op een verantwoorde wijze te organiseren.

Het was de bedoeling op zaterdag 22 augustus 2020 het voorplein en de Ontmoetingsruimte van de H. Antonius Abtkerk in te richten met kraampjes en allerlei verkooptafels. Shantykoor Scheveningen zou, onder leiding van dirigent Patrick Hopper, een optreden verzorgen. Tot onze spijt moeten deze plannen van tafel maar wij gaan ervan uit dat dit evenement in 2021 wel doorgang kan vinden.

Het inbrengen van goederen is uiteraard nog niet mogelijk.

 

Helaas geen boekenkraam dit jaar
foto Pixabay

Aangepaste invulling Open Monumentendag 2020

De afdeling Monumentenzorg en Welstand van de gemeente Den Haag gaat vanwege de coronacrisis de Open Monumentendag dit jaar op een andere wijze organiseren. De veiligheid van bezoekers en eigenaars van monumenten kan niet voldoende gewaarborgd worden en daarom blijven de Haagse monumenten op zaterdag 12 en zondag 13 september 2020 gesloten.

Digitale presentatie

Het plan is de monumenten dit jaar digitaal open te stellen. De afdeling Monumentenzorg liet daarvoor onder meer van het interieur van de H. Antonius Abtkerk een aantal driedimensionale foto’s maken.

Tijdens de Open Monumentendagen, in het weekend van 12 en 13 september, wordt de Antonius Abt op de website van de gemeente Den Haag dan zodanig gepresenteerd dat men zich een bezoeker in de kerk waant. Door namelijk achter de computer met de muis over de 3D-foto’s te bewegen kan men de hele kerk rondkijken.

 

3D-foto: het priesterkoor van de Abt
gezien vanuit het middenpad
foto Duncan Smit Dutch-VR

Kooruitvoering De Vrije School Den Haag

18 en 19 maart 2020, aanvang: 20.15 uur

Het is een jaarlijkse traditie dat de leerlingen van De Vrije School Den Haag (Voortgezet Onderwijs) in de kerk van de H. Antonius Abt een concert uitvoeren samen met het orkest bestaande uit oud-leerlingen en ouders van De Vrije School. Het 9e-klas-koor zingt voor de pauze divers repertoire bestaande uit toegankelijk werk, de 10e tot en met 12e klassen voeren delen op uit de Johannes Passion van Bach, het requiem van Cherubini en The Ballad of Heroes van Britten.

Met een koor van 200 leerlingen en een orkest met 40 musici gaat het publiek een indrukwekkende uitvoering meemaken. Dirigent is Douwe Klinkenberg, reeds 15 jaar muziekleraar op De Vrije School.

Koorlessen maken deel uit van het leerprogramma van De Vrije School Den Haag. Wekelijkse koorzang levert dan ook goed getrainde stemmen op waarmee vier- en meerstemmig gezongen kan worden. Het is altijd weer een bijzondere ervaring leerlingen in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar met overgave te horen zingen.

Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar op de scholen op de Waalsdorperweg 12 of de Abbenbroekweg 7. Of op de avond zelf aan de kerk. U kunt alleen contant betalen. Volwassenen: € 13,-; kinderen < 14 jaar: € 6,-. U kunt helaas niet reserveren.

 

Concert ‘Zeven laatste woorden’

Zondag 1 maart 2020 verzorgt vocaal ensemble Capella Vacalis in de Antonius Abtkerk onder de titel ‘Zeven laatste woorden’ een meditatief concert voor de veertigdagentijd. Dat is de periode van voorbereiding op het belangrijkste christelijke feest: Pasen. Capella Vacalis heeft een programma samengesteld dat helemaal past in deze tijd van inkeer en bezinning.

Capella Vacalis

Uitgangspunt bij dit concert zijn de zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis. Theoloog Franck Ploum verzorgt er enkele meditaties over, deze worden afgewisseld met prachtige gregoriaanse en meerstemmige polyfone zang. Polyfonie betekent dat meerdere melodieën tegelijkertijd klinken. U hoort lamentaties uit het begin van de 16e eeuw van onder anderen de Spaanse componist Cristóbal de Morales.

Capella Vacalis wordt geleid door Bram Verheijen. De naam Vacalis is afgeleid van het Latijn en betekent: ‘aan de Waal’. Dat is waar het ensemble in 2009 is ontstaan en wel in Nijmegen.

Organisatie: Oecumenisch Beraad Scheveningen.

Kerk open om 14.30 uur. Aanvang: 15.00 uur.

Na afloop van het concert is er gelegenheid om iets te drinken en met elkaar na te praten.

Kosten: collecte ter bestrijding van de onkosten.

 

Kerstconcerten in de Abt

Na de derde zondag van de advent worden in de kerk van de H. Antonius Abt twee kerstconcerten gegeven en wel door het

Christelijk Residentie Mannenkoor op vrijdag 20 december 2019, aanvang 20.00 uur

Vrienden Abt

Christelijk Residentie Mannenkoor

Het koor geeft weer een sfeervol kerstconcert met veel bekende kerstliederen. Deze keer met medewerking van Margaret Roest, sopraan, Aarnoud Groen op orgel en piano en orkestleden van Orchestre Particolare. Het geheel onder de bezielende leiding van dirigent Aldert Fuldner.

Toegangsprijs: € 20,-; jongeren tot en met 16 jaar gratis.

Kaartverkoop via de website van het koor.

en het

Oeral Kozakkenkoor op zondag 22 december 2019, aanvang 14.30 uur, kerk open om 13.45 uur

Vrienden Abt

Oeral Kozakkenkoor en ensemble Uzory onder leiding van Gregor Bak

Het koor verzorgt, onder leiding van de bekende Delftse televisiepresentator, musicoloog en pianist Gregor Bak, een traditioneel kerstconcert in Russische sfeer. Het gerenommeerde mannenkoor brengt u in kerststemming door het zingen van Russische en Oekraïense kerstliederen, afgewisseld met gezangen uit de Russisch-orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.
Met medewerking van Oekraïens folkloristisch ensemble Uzory.

Toegangsprijs: € 18,50.

Kaartverkoop

  • Pianohandel De Liefde, Stevinstraat 41, Den Haag
  • Zuurmond Wonen, Gentsestraat 85a-87, Den Haag
  • Slagerij Dick Vrijenhoek, Herenstraat 61, Rijswijk

3x Mozart in de Abt

Het concert dat het Haags Toonkunstkoor op zaterdag 16 november 2019 in de Antonius Abtkerk verzorgt, is geheel gewijd aan Wolfgang Amadeus Mozart.

Begeleid door het Ars Musica Orkest zingt het koor de Grosse Messe (Mis in c-klein) en de Krönungsmesse (Mis in C-groot). Verder speelt het orkest de Symfonie nr. 29 in A majeur.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. Klaartje van Veldhoven, Franske van der Wiel, Jan Willem Schaafsma en Pieter Hendriks zijn de solisten.

Kaarten (€ 28,- incl. programmaboekje en pauzedrankje) zijn verkrijgbaar via de website van het koor.

Het concert begint om 19.30 uur; de kerkdeur gaat om 18.45 uur open.

Voorproefje Open Monumentendagen

Op onze poster van de Open Monumentendagen 2019 krijgt u alvast een voorproefje van de prachtige glas-in-loodramen die u kunt komen bekijken (aanklikken voor vergroting):

Zie voor alle informatie over deze dagen het nieuwsbericht van 23 augustus 2019. U bent van harte welkom op 14 en 15 september.

‘De Staar’ keert terug

Zangvereniging Mastreechter Staar keert zaterdag 5 oktober terug in de kerk van de H. Antonius Abt voor het ‘Concert op Scheveningen 2019’.

In de concertposter leest u alle bijzonderheden.

Open Monumentendagen 2019

In het weekend van 14 en 15 september zijn weer de Open Monumentendagen. Ze behoren tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en traditiegetrouw is dan ook onze H. Antonius Abtkerk te bezoeken:

  • zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 16.30 uur.
  • zondag 15 september van 12.00 uur tot 17.30 uur.

Het landelijke thema is dit jaar ‘Plekken van Plezier’, dat hiermee aansluit bij het thema ‘Arts and Entertainment’ van de European Heritage Days 2019. In de huidige tijd is het helaas wat tricky om onze kerk aan te prijzen als een plek van plezier, wat niet wegneemt dat wij in onze geloofsgemeenschap samen zeker ook plezierige momenten beleven. Kortom, het leek ons verstandiger om tijdens de Open Monumentendagen de bijzondere glas-in-loodramen van onze kerk eens extra toe te lichten.

Over de door Antoon Molkenboer ontworpen en door Louis Asperslagh gemaakte glas-in-loodramen zullen wij in de kerk een kleine expositie inrichten. De rondleiders kunnen u zo nodig wijzen op de symboliek van alle glas-in-loodramen en natuurlijk ook op allerlei andere aspecten van het kerkinterieur. U ontvangt een specifieke flyer voor een ‘glas-in-loodramen speurtocht’, u kunt ook ander materiaal meenemen, en bijvoorbeeld het informatieboekje over de Abtkerk kopen.

Voor de kinderen en overige creatievelingen is er weer een workshop ‘glas-in-loodramen schilderen’, waarvan de resultaten mee naar huis genomen mogen worden.
Elk heel uur wordt er een kort orgelconcert gegeven; u kunt vrijelijk het kerkinterieur fotograferen of een persoonlijke rondleiding krijgen.
Tegen een schappelijke vergoeding is het mogelijk om thee, koffie, of frisdrank te verkrijgen, eventueel aangevuld met een broodje.

De twee Open Monumentendagen zijn weer een geschikt moment om iets meer over het kerkinterieur en zijn historie te weten te komen, of een van uw familieleden, vrienden, of kennissen onze bijzonder kerk te tonen.

Hierbij nodigen de Vrienden van de Abt dan ook iedereen van harte uit om op 14 of 15 september de H. Antonius Abtkerk te bezoeken.

Snuffelmarkt geslaagd

Het weer voorspelde weinig goeds voor zaterdag 17 augustus, de dag van de snuffelmarkt. Buien en wind. De organiserende Vrienden van de Abt kozen daarom voor de beschutting van de H. Antonius Abtkerk om de markt op te bouwen. Met grote tafels in de Ontmoetingsruimte en de zijpaden gaf de kerk, zonder het gewijde karakter van het gebouw aan te tasten, toch de indruk van een gezellige koophal. De ruim opgezette boekenafdeling – boeken worden nog steeds in grote hoeveelheden gedoneerd – kon de hele dag op veel belangstelling rekenen hoewel de tafels met serviesgoed, glaswerk, speelgoed, sieraden en de rekken met kleding nauwelijks minder aandacht trokken. Op het inpandige terras konden de bezoekers terecht voor een kop koffie of thee, een glas fris of een broodje. Wie daar een plaatsje had gevonden kon meteen even in het aangeschafte boek lezen.

Dankzij de grote hoeveelheid ingebrachte artikelen en de inzet van talloze Abt-vrijwilligers tijdens de inbrengdagen en de verkoop op 17 augustus – waarvoor onze dank – kon de snuffelmarkt sluiten met ongeveer drieduizend euro in de kassa. Met het geld worden enkele activiteiten voor de geloofsgemeenschap gefinancierd en wordt meebetaald aan het kostbare onderhoud van het kerkgebouw en het interieur.

Snuffelmarkt

De start van de markt in 2018
(foto Helmy Waaijer)

De Vrienden van de Abt organiseren op zaterdag 17 augustus 2019 een gezellige snuffelmarkt op het plein vóór en in de Ontmoetingsruimte van de H. Antonius Abtkerk. Op de kramen wordt weer een keur van artikelen aangeboden, er is werkelijk voor elk wat wils, ook boeken en sieraden, dus u hoeft niet met lege handen naar huis. Zelfs niet met een lege maag want er zijn broodjes en koffie te koop. De opbrengst van de markt komt ten goede aan de Antonius Abt en zal worden gebruikt voor verbeteringen aan het kerkgebouw en voor activiteiten van de geloofsgemeenschap.

De snuffelmarkt is overigens niet mogelijk zonder uw hulp. Kijkt u eens in uw kasten, uw berging of op uw zolder naar goed verkoopbare artikelen en doneer die aan de snuffelmarkt. Kleine meubelstukken zijn ook welkom.

Inbrengdagen

Dinsdag 13, woensdag 14 en donderdag 15 augustus kunt u tussen 10.00 en 13.00 uur artikelen voor de snuffelmarkt inleveren aan de pastorie, Scheveningseweg 233. Alle mooie, leuke en goed bruikbare waar, ook speelgoed, is welkom.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking en tot ziens op de markt,
Vrienden van de Abt

Kooruitvoering De Vrije School

Het is een jaarlijkse traditie dat de leerlingen van De Vrije School Den Haag (voortgezet onderwijs) een concert uitvoeren samen met het orkest bestaande uit oud-leerlingen en ouders van leerlingen van De Vrije School.

Vanwege de altijd overweldigende belangstelling worden ook dit jaar twee uitvoeringen gegeven, namelijk op 9 en 11 april.

Programma

Het koor van de negende klas zingt voor de pauze divers repertoire bestaande uit toegankelijk werk (onder meer van het Franse duo Daft Punk), hierbij begeleid door Stefaan Brakkee op de vleugel. Na de pauze voeren de tiende tot en met de twaalfde klassen delen uit van werk van Dvořák, Verdi, Schubert en Fauré. Met een koor bestaande uit meer dan tweehonderd leerlingen en een orkest van veertig musici gaat het publiek een indrukwekkende en kwalitatief hoogwaardige uitvoering meemaken.

Dirigent

De dirigent is Douwe Klinkenberg, al vijftien jaar muziekleraar op De Vrije School Den Haag. Koorlessen maken deel uit van het leerprogramma en de wekelijkse koorzang levert dan ook goed getrainde stemmen op waarmee vier- en meerstemmig gezongen kan worden. Het is altijd weer een bijzondere ervaring om leerlingen in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar met overgave te horen zingen.

Kaartverkoop

Kaarten voor dit concert zijn vanaf dinsdag 26 maart verkrijgbaar op de scholen aan de Waalsdorperweg 12 of de Abbenbroekweg 7. Volwassenen: € 13,-, kinderen < 14 jaar of ooievaarspas: € 6,-. De prijs is inclusief een consumptie. U kunt alleen contant betalen.

 

‘Mijn ziel is geschokt’

Vrijdag 5 april 2019 kunt u in de H. Antonius Abtkerk luisteren naar een meditatief Veertigdagentijdconcert door Capella Vacalis.

Programma

‘Mijn ziel is geschokt’ is een programma dat in het teken staat van de weg naar Pasen. De Veertigdagentijd is een periode van inkeer, bezinning en voorbereiding op het belangrijkste christelijke feest: Pasen.

Franck Ploum

Evangelieverhalen

Uitgangspunt voor dit concert zijn een zestal evangelieverhalen die een belangrijke rol spelen in de vastentijd. Theoloog Franck Ploum verzorgt zes meditaties waarin hij ingaat op thema’s als woestijn, Jezus en de joodse traditie en je lichaam als tempel van de ziel.

De meditaties worden afgewisseld met prachtige gregoriaanse en meerstemmige polyfone zang. Polyfonie betekent dat meer melodieën tegelijkertijd klinken.

Vocaal ensemble Capella Vacalis onder leiding van Bram Verheijen bestaat uit vier zangers: Peter van Asselt, Peter van den Berg, Jan-Willem Marcelis en Bram Verheijen. De naam Vacalis is afgeleid van het Latijn. Het betekent ‘aan de Waal’ en het is daar dat het ensemble in 2009 ontstond, namelijk in Nijmegen.

Bijzonderheden

Capella Vacalis

Aanvang: 20.00 uur, de kerk is open om 19.30 uur.
Na afloop is er gelegenheid om na te praten en iets te drinken.
Kosten: collecte ter bestrijding van de onkosten.
Organisatie: Oecumenisch Beraad Scheveningen.
Meer informatie bij Emilie Griffioen, e-mail emvanderlugt@ziggo.nl, tel. 352 45 86.

Verschenen: nieuw boekje over de H. Antonius Abtkerk

Het voor velen bekende ‘groene boekje’ met informatie over de historie van de parochie H. Antonius Abt en de bouw plus de inrichting van onze kerk is onlangs drastisch herzien. De 12e editie van De H. Antonius Abtkerk; een uniek Schevenings monument mag met recht een totaal nieuwe versie genoemd worden.

SONY DSC

Ten opzichte van de vorige editie zijn niet alleen de opmaak en de hoofdstukindeling aangepast maar ook alle teksten en foto’s heroverwogen. Mede hierdoor is het nieuwe boekje, dat nu een parelgrijs omslag heeft, overzichtelijker en leesbaarder geworden.
Stonden er in de voorgaande editie nog maar zeven kleurenfoto’s, nu zijn er 28 opgenomen en daarvan zijn er bij vrijwel elk hoofdstuk een paar geplaatst.
Het boekje behandelt alle inrichtingselementen van onze kerk en geeft zo een compleet beeld van het bijzondere interieur.

Aanrader

Het boekje is een aanrader om als parochiaan in huis te hebben of cadeau te doen aan iemand van wie u weet dat ons unieke Scheveningse monument zijn of haar interesse heeft. U vindt de boekjes bij de fotokaarten in de twee zwarte zuilen van de stichting Vrienden van de Abt in de Ontmoetingsruimte van de kerk. Het boekje kost € 4,00 en dat geld kunt u deponeren is een van de geldgleuven in de zwarte zuilen.

Namens de stichting Vrienden van de Abt,
Bart Maltha