Laatste nieuws

Geschiedenis Haagse gezondheidszorg

foto Barbara Wolswijk

In de Ontmoetingsruimte van de Antonius Abtkerk is nog tot en met 29 oktober een tentoonstelling te zien gewijd aan de Haagse geestelijke gezondheidszorg. De expositie is samengesteld door Corry van Straten, oud-pastor bij de Parnassia Groep.

De geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg in Den Haag begon in de late middeleeuwen toen door de religieuze zelfhulpgroep ‘de Crepelen’ in de Antoniuskapel aan het Slijkeinde krankzinnigen, armen, besmettelijke zieken en hulpbehoevenden opgevangen werden. Naast de kapel bouwde men later een ‘sieckhuys’, dat in de 16e eeuw vergroot werd tot ‘dolhuys’ en ‘pesthuys’. Nadat de Antoniuskapel in 1579 afgebroken was bouwde men hier een nieuw ‘dolhuys’ en ‘pesthuys’ met een bijbehorende stenen kapel, die weer aan de H. Antonius Abt was gewijd.

In de 18e eeuw werden in dit complex alleen nog mensen met ongewenst gedrag opgenomen en dat waren toen niet alleen krankzinnigen, maar ook mensen die zich niet gedroegen volgens de mores van de toenmalige maatschappij. In de eerste helft van de 19e eeuw heette het complex aan het Slijkeinde ‘verbeterhuis’, daarna een ‘geneeskundig gesticht voor krankzinnigen’, dat in gebruik gebleven is tot 1912.

Eind 19e eeuw komen in Den Haag en omstreken pas modernere klinieken voor zenuwlijders, zoals de stichtingen Rosenburg en Bloemendaal in Loosduinen. Deze worden in 1998 opgenomen in een groter verband, dat vandaag de dag de Parnassia Groep genoemd wordt.

De tentoonstelling bestaat uit een vijftal grote panelen, waarop aan beide zijden informatie en afbeeldingen te zien zijn, plus een vitrine met daarin een middeleeuws houten Antoniusbeeldje uit circa 1500 (foto). Verder zijn er verschillende boeken van Corry van Straten te koop, waaronder het boek ‘Van Kapel tot Dolhys’ dat de basis vormde voor deze expositie.

Openingstijden:
zaterdag 21 oktober 2023, van 14.00 uur tot 16.30 uur
zondags van 12.00 uur tot 13.00 uur
dinsdags van 9.00 tot 10.00 uur
laatste dag van de expositie: zondag 29 oktober 2023.

Najaarsconcerten 2023 in de Abt

In de maanden september en oktober vinden in de Antonius Abtkerk een drietal concerten plaats.

YMCA Korenfestival
Zaterdagmiddag 23 september 2023 is er, onder de titel Zingen aan Zee, een gratis toegankelijk concert in het kader van het YMCA korenfestival.
De volgende koren verzorgen een optreden: Popkoor New Pop Art; Sprinter Singers; Inspirited; Fabulous; Kwasi Kloos; Concordia; Popkoor B-Colourful; Laudate Deo + Hervormd Kerkkoor Scheveningen; Singalicious.
Zij brengen een mix van geestelijke en wereldlijke liederen.

KZV Excelsior brengt Mozart
Op zaterdag 30 september 2023 voert KZV Excelsior twee werken van Wolfgang Amadeus Mozart uit: het Requiem en de Krönungsmesse. Zij zijn zonder twijfel de meest aansprekende koorwerken van Mozart. Hierin is hij in al zijn facetten te horen: virtuoos, meeslepend, ontroerend, jubelend, troostend en overweldigend.
Koninklijke Zangvereniging (KZV) Excelsior is al meer dan 140 jaar één van de grote concertkoren in Den Haag, met een breed repertoire – van barok tot modern.

Varia van Mastreechter Staar
Zaterdagavond 7 oktober 2023 organiseert Comité Concert op Scheveningen het concert Terug naar de Kust III met medewerking van Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. Op het programma: Staarvaria.

Meer informatie over de concerten vindt u in de rubriek Activiteiten op deze website.

OMD 2023 – Paramenten in de Abt

Zaterdag 9 september en zondag 10 september opent de H. Antonius Abtkerk de deuren ter gelegenheid van de Open Monumentendagen. Op beide dagen zijn er twee activiteiten:

Paramenten: een zogeheten driestel (foto Bart Maltha)

De paramenten van de Abtkerk
een bijzondere tentoonstelling van oude liturgische gewaden en versierselen van textiel.

De geschiedenis van de GGZ in Den Haag
een expositie van de Parnassiagroep over de middeleeuwse Antonius Abtkapel aan het Slijkeinde, het latere Dolhuis of Pesthuis en de verdere ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg in Den Haag.

Voor de kinderen is er een workshop stof versieren.

De kerk is open:
op zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur
op zondag van 12.30 tot 17.30 uur.

Snuffelmarkt 2023

De ‘boekenkraam’ in 2022 (foto Elize Pilon)

Zaterdag 19 augustus organiseren de Vrienden van de Abt van 10.00 tot 16.00 uur de Snuffelmarkt 2023. De markt wordt gehouden op het plein vóór en in de Ontmoetingsruimte van de kerk.

Aanbod
Het aanbod bestaat onder meer uit serviesgoed, glaswerk, sieraden, modeaccessoires als sjaals en tassen, religieuze en huishoudelijke artikelen, wenskaarten en boeken. In de Ontmoetingsruimte vindt u ook een goed voorziene buffettafel met koffie, thee, koek en broodjes.

Inbreng
Voor deze markt kunt u ook goederen inbrengen en wel op woensdag 16 en donderdag 17 augustus, van 10.00 tot 13.00 uur, aan de pastorie, Scheveningseweg 233.

Opbrengst
De opbrengst van de Snuffelmarkt komt ten goede aan wisselende (werk)groepen van de geloofsgemeenschap H. Antonius Abt en aan de promotie en instandhouding van het kerkgebouw.

Voor alle informatie: Barbara Wolswijk, tel. 06 23 59 37 89.

De Abt doet mee aan Open Kerkendag

Linkerdeel van het grote gedenkmozaïek

Kom op 29 mei, Tweede Pinksterdag, naar de H. Antonius Abtkerk tijdens de landelijke Open Kerkendag en laat je verrassen door de schitterende emailmozaïeken, marmeren bekledingen, glas-in-loodramen en het bronswerk. De derde editie van de Kerkendag staat in het teken van het kerkinterieur en daar is in de Abt heel wat over te vertellen.

De kerk is open van 11.00 tot 17.00 uur. Rondleiding op verzoek maar u kunt ook vrij rondkijken. Fotograferen is toegestaan.

Van harte welkom.

Benefietconcerten voor orgelfonds

Binnenkort zijn er twee concerten ten bate van het orgelrestauratiefonds Antonius Abt. Het Vermeulenorgel uit 1927 is namelijk aan een grote schoonmaak- en reparatiebeurt toe.

Patrick Hopper en John Macfarlane

Eerste concert

Her eerste concert vindt plaats op zondag 14 mei 2023. Op het programma muziek voor klarinet, cello en piano door John Macfarlane (klarinet), Sue Macfarlane (cello) en Patrick Hopper (piano). Zij vertolken werken van Beethoven, Brahms, Farrenc en Mendelssohn.

Wim Voogd

Tweede concert

Het tweede is op zondag 4 juni 2023. Het wordt een piano quatre mains door Wim Voogd en Patrick Hopper. Beiden zijn als musicus verbonden aan de Antonius Abt.

Bijzonderheden

Voor beide concerten geldt: aanvang: 15.00 uur, toegang gratis, collecte voor het orgelfonds na afloop.

Benefiet voor orgelrestauratie

Op zondag 30 april 2023 geven fluitiste Nadja Zhelnina (foto) en pianist Patrick Hopper een benefietconcert in de H. Antonius Abtkerk.

Nadja Zhelnina is docent dwarsfluit aan De Muziekschool Pijnacker; Patrick Hopper is als dirigent/organist verbonden aan de H. Antonius Abt.

Programma
Op het programma staan werken van Carl Philipp Emanuel Bach, Charles-Marie Widor, Pierre Sancan en François Borne.
Aanvang: 15.00 uur. Het concert duurt ongeveer een uur.

Orgelfonds
De toegang is gratis met na afloop een deurcollecte ten bate van het orgelrestauratiefonds. Het Vermeulenorgel in de kerk is namelijk toe aan een grondige schoonmaak- en reparatiebeurt, deze krijgt komende zomer zijn beslag.

Pianorecital Patrick Hopper

Patrick Hopper aan de vleugel in de Antonius Abtkerk

 

Op zondag 2 april 2023 om 15.00 uur geeft Patrick Hopper een pianorecital in de Antonius Abtkerk. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan de Vastenactie die dit jaar gevoerd wordt voor de opvang van vluchtelingen in Zuid-Soedan.

Programma

Op het programma werken van Robert Schumann, Frédéric Chopin en Franz Liszt. Een afwisselend programma: de uitbundigheid van Schumanns ‘Faschingschwank aus Wien’ (Carnavalsscherts uit Wenen), de intimiteit van Chopins Nocturne in Es, de grilligheid van zijn eerste Scherzo en de zoektocht naar bezinning en doel in Liszts ‘Vallée d’Obermann’.

Het programma duurt ongeveer een uur en zal door Patrick zelf worden toegelicht.

Toegang vrij met na afloop dus een collecte ten bate van de Vastenactie.

Jubileumconcert ‘De Dirigente’

Zaterdag 1 april 2023 vindt in de H. Antonius Abtkerk het concert ‘De Dirigente’ plaats onder leiding van Marcela Obermeister-Shasha. Zij viert met deze uitvoering haar zilveren jubileum als dirigent. Het concert begint om 20.15 uur.

Aan het concert werken drie kamerkoren mee: esGROOT, Rénanim en Sjier Chadasj. Gezamenlijk zingen zij Psalm 42 van Felix Mendelssohn Bartholdy, begeleid door Philharmonisch orkest Mozart. Verder werken mee: de sopraan Phoebe Kirrage, de bariton Oz Shasha en pianist Juan Pablo Dobal.

De koren zingen ook een eigen programma met liederen van Astor Piazzolla, Vivian Tabbush, Salomone Rossi, Louis Lewandowski en anderen.

In de voorverkoop kosten de kaartjes € 20,00, inclusief programma en een drankje, en zijn te bestellen via dedirigente@gmail.com. Kaartjes aan de kerk op de dag van de uitvoering kosten € 22,50.

Concert bovenbouwkoor De Vrije School

De klassen 9 tot en met 11 van De Vrije School Den Haag (14 tot 17 jaar) gaan dit jaar in de Antonius Abtkerk een mooi concert presenteren op donderdag 16 en vrijdag 17 maart. Aanvang 20.15 uur.

Het koor van de 9e klassen zingt vóór de pauze een divers repertoire begeleid door vaste pianist Stefaan Brakkee. Na de pauze zingen de 10e en 11e klassen delen uit de Messa di Gloria van Giacomo Puccini, met begeleiding van een professioneel orkest van circa veertig musici en de solisten Leon van Liere, tenor, en Luka den Boer, bariton.

Kaarten zijn voorafgaand aan het concert te koop aan de kerk. Prijs voor volwassenen € 14,- per persoon en kinderen tot 14 jaar € 7,- per persoon, inclusief een drankje in de pauze. De kerk gaat om 19.30 uur open.

Kerstconcert Oeral Kozakken

Vrienden Abt

Oeral Kozakkenkoor en ensemble Uzory onder leiding van Gregor Bak

Het Oeral Kozakkenkoor geeft, onder leiding van Gregor Bak, een kerstconcert op zondag 18 december 2022, aanvang 15.00 uur.

Op het programma staan Slavische en Oekraïense liturgische, folkloristische en kerstliederen.

Muzikale begeleiding: ensemble Uzory uit Mykolaiv, Oekraïne.

Toegangsprijs: € 20,00 inclusief consumptie in de pauze.

Kaartverkoop via www.oeralkozakkenkoor.nl.

Kerk open om 14.15 uur.

 

Concerten ten bate van het orgelfonds

Het Vermeulenorgel uit 1927 in de H. Antonius Abtkerk is toe aan een grondige schoonmaak- en reparatiebeurt. Ten bate van het orgelrestauratiefonds presenteren wij vier bijzondere concerten op de zondagmiddag.

Het Vermeulenorgel
(foto Ine Steenhoff)

Het eerste concert vindt plaats op zondag 18 september 2022 om 15.00 uur. Dan spelen Wim Voogd en Patrick Hopper een piano quatremains programma met werken van Bach, Mozart, Schubert, Fauré en Ravel.

Het concert duurt ongeveer een uur. Toegang gratis met collecte voor het orgelfonds.

De overige concerten zijn op:

  • zondag 9 oktober: gemengd koor Gli Uccelli onder leiding van Richard Ram;
  • zondag 30 oktober: Nadja Zhelnina, fluit, en Patrick Hopper, piano; geannuleerd wegens ziekte
  • zondag 13 november: John Macfarlane, klarinet, Sue Macfarlane, cello, en Patrick Hopper, piano; geannuleerd wegens ziekte

Open Monumentendagen

In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn de Open Monumentendagen, die gelukkig weer eens op de ouderwetse wijze gehouden kunnen worden. Zoals gebruikelijk is de H. Antonius Abtkerk deze twee dagen ook open. Het thema is dit jaar: ‘De mozaïeken van de Abtkerk’.

De openingstijden zijn:

  • zaterdag 10 september van 10.00 uur tot 16.30 uur
  • zondag 11 september van 12.30 uur tot 17.30 uur.

Rondleidingen, kinderprogramma en koffiehoek

In de rondleidingen en door middel van een kleine expositie willen wij tijdens de Open Monumentendagen een extra accent leggen op de mozaïeken in ons kerkinterieur. Behalve de vele symbolische verwijzingen worden het werkproces, de materialen en ook de mensen achter deze mozaïeken toegelicht. Er worden archiefmaterialen en foto’s tentoongesteld van het ontwerpen, de vervaardiging en de plaatsing van de mozaïeken in de kerk.

Tijdens deze Open Monumentendagen wordt er in de kerk een ‘kinderworkshop mozaïek maken’ aangeboden, er is een speurtocht-folder verkrijgbaar en er is elk uur kort orgelspel te horen.

Naast de fotokaarten van het kerkinterieur is natuurlijk ook het nieuwe boek over de Abtkerk te koop en heeft de Lidwinagroep een verkooptafel.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd op een van deze twee dagen de Abtkerk te bezoeken. Parochianen die menen de mozaïeken wel te kennen, zullen verrassende en onbekende betekenissen en verwijzingen ontdekken.

Mocht u tijdens uw bezoek een moment rust willen inbouwen, dan kunt u in de koffiehoek iets te eten en te drinken kopen.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

Snuffelmarkt in één woord: succesvol

De snuffelmarkt van de Vrienden van de Abt, gehouden op zaterdag 20 augustus 2022, was in alle opzichten een groot succes. Het plezier van de vrijwilligers om samen weer iets op touw te kunnen zetten, had de hele dag de overhand.

Snuffelmarkt op het kerkplein
(foto Ine Steenhoff)

Daarbij was het weer perfect zodat veel kramen op het pleintje voor de kerk konden staan en kwamen de bezoekers in een gestage stroom waardoor iedereen de gelegenheid had om rustig rond te kijken.

In de kerk was een grote boekenstand met professioneel gerubriceerde boeken, een buffet met koffie, thee, taart en broodjes, rekken met kleding, en een grote tafel met sieraden.

De netto-opbrengst van de snuffelmarkt 2022: € 3.022,85. Met dank aan alle bezoekers en aan de onmisbare groep vrijwilligers.

Zoek de verschillen

Onder de titel Werk in uitvoering berichtten wij vorig jaar een paar keer over de restauratie van de godslamp in de Antonius Abtkerk. Nadat deze weer in volle glorie te bewonderen was, hadden de Vrienden van de Abt toch nog een grote wens. Het rode glas was geen oorspronkelijk element en functioneerde maar matig. Het hing wel in de houder maar sloot eigenlijk niet goed aan bij de vormgeving van het geheel.

Omdat een passend glas niet te koop was, vroegen de Vrienden aan Atelier Willem Noyons twee nieuwe rode glazen te laten vervaardigen. De coronapandemie en het feit dat deze in een glasfabriek in Tsjechië geblazen zouden worden, zorgden helaas voor wat vertraging. Tevens kozen wij toen voor twee glazen in een iets lichtere tint rood, waardoor de uitstraling van het kaarslicht gelijkmatiger door de gehele glasvorm zou vallen.

Nieuw godslampglas

Sinds mei 2022 zit dit veel meer bijpassende rode glas in de godslamp en het tweede glas is als reserve-exemplaar keurig in de sacristie opgeborgen. De puntvorm van het nieuwe glas sluit helemaal aan bij de vormgeving van de godslamp en het kegelvormige bronzen houdertje onderaan. Al met al met recht een wezenlijk verschil ten opzichte van het oude rode glas.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

foto’s Bart Maltha

Nieuwsberichten