Laatste nieuws

Concerten leerlingen De Vrije School Den Haag

Na drie jaar stilte mag De Vrije School Den Haag de traditie van koorconcerten weer oppakken. Meer dan tweehonderd leerlingen, in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, verzorgen uitvoeringen op donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli 2022 in de H. Antonius Abtkerk. Eindelijk kan het koor weer laten horen wat het kan. Samen met een professionele tenorsolist, een orkest van veertig musici en onder leiding van dirigent Douwe Klinkenberg kan het publiek rekenen op een indrukwekkend en hoogwaardig concert.

Programma

Voor de pauze zingt het koor van de 9e klas, dat zijn 15- en 16-jarigen, een divers repertoire van toegankelijk werk. Stefaan Brakkee zal hen op de vleugel begeleiden. Na de pauze klinken werken van Puccini, Britten en Cherubini, dan samen met leerlingen uit de hogere klassen. De Ballad of Heroes van Benjamin Britten, een werk over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, geschreven aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, is in deze roerige tijden actueler dan ooit.

Toegang

Kaarten voor deze concerten zijn vanaf donderdag 16 juni 2022 verkrijgbaar via de webshop op www.devrijeschooldenhaag.nl. Toegangsprijs voor volwassenen € 13,-, voor kinderen < 14 jaar € 6,-, inclusief pauzedrankje. Op de avonden zelf kunnen vanaf 19.30 uur kaarten bij de kerk gekocht worden. De concerten beginnen om 20.15 uur.

Vrienden van de Abt presenteren rijk geïllustreerd boek

Na een periode van meer dan vier jaar gedegen onderzoek kunnen de Vrienden van de Abt op zondag 12 juni 2022 een nieuw boek over de Antonius Abtkerk presenteren. De bijeenkomst vindt plaats in de Ontmoetingsruimte van de kerk, Scheveningseweg 235, en begint om 15.00 uur. Met veel genoegen nodigen de Vrienden u voor deze presentatie uit.

De titel van het boek is De H. Antonius Abtkerk in Scheveningen; een historische en kunstbeschouwelijke toelichting op de voorgeschiedenis, de bouw en bovenal het interieur van dit unieke monument. De auteur is de voorzitter van de Vrienden, Bart Maltha.

De vicevoorzitter van de Vrienden, Eef van der Mijle, zal een inleiding verzorgen waarna de auteur het boek verder zal toelichten. Uitgeverij Verloren is bij de presentatie aanwezig zodat u het boek ter plekke kunt aanschaffen. De prijs is € 30,-, bij voorkeur contant te betalen.

Het boek telt 240 pagina’s, heeft een formaat van 25 x 32,5 cm, een harde band en bevat 450 afbeeldingen waarvan de meeste in kleur en sommige paginagroot. Het kan ook besteld worden bij de uitgever (www.verloren.nl) voor € 30,- inclusief verzendkosten. ISBN 9789087049799.

OPEN MONUMENTENDAGEN 2021

H. ANTONIUS ABTKERK

SCHEVENINGSEWEG 235 DEN HAAG

ZATERDAG 11 SEPTEMBER: 10.00 UUR – 16.30 UUR

ZONDAG 12 SEPTEMBER: 13.00 UUR – 17.30 UUR

I.v.m. de coronaregels natuurlijk aangepast aan de huidige

situatie, maar op zaterdag wel ieder heel uur een kort orgelspel

Voor verdere info zie: www.vriendenvandeabt.nl

www.monumentenzorgdenhaag.nl

VRIJE TOEGANG, FOTOGRAFEREN TOEGESTAAN, VERKOOP BOEKJES EN FOTO-KAARTEN

Restauratie godslamp voltooid

Bij de demontage in het Utrechts restauratieatelier kwam aan het licht dat de godslamp oorspronkelijk hoogglanzend gepolijst was. Het werd zichtbaar toen de onderdelen die 94 jaar lang aan elkaar bevestigd waren, werden losgehaald. Op dat moment is ervoor gekozen om, na het schoonmaken van alle onderdelen, de godslamp niet te patineren maar zijn originele uitstraling terug te geven.

Op 16 juni 2021 is de godslamp in de Antonius Abtkerk teruggeplaatst en hoewel er nog aan een oplossing van het glas voor de kaars wordt gewerkt, is het eindresultaat nu al ronduit verbluffend. De godslamp is weer helemaal compleet en ook veilig aan de wand bevestigd. Door de restauratie heeft de godslamp zijn eerbiedwaardige en originele uitstraling teruggekregen. Daarbij komt de bijzondere vormgeving van deze in art-decostijl uitgevoerde godslamp, mede door het hoogglans polijsten van het brons, zo veel beter tot zijn recht.

Namens de stichting Vrienden van de Abt,

Bart Maltha, voorzitter

3 juli 2021

Werk in uitvoering: de godslamp

Nadat de bronzen godslamp van de H. Antonius Abtkerk voor restauratie was overgebracht naar Atelier Willem Noyons in Utrecht heeft men eerst de uit 1927 daterende lamp helemaal gedemonteerd om alle onderdelen afzonderlijk goed schoon te kunnen maken. Hierbij kwamen enkele verbindingspunten bloot te liggen die, na 94 jaar, de oorspronkelijke afwerking en uitstraling van het materiaal toonden. Het gevolg was dat men besloten heeft de godslamp niet te patineren zoals afgesproken was, maar alle onderdelen te polijsten. Waarna men er als bescherming een microkristallijne was op aangebracht heeft. Het resultaat is zonder meer verbluffend en toont des te meer de bijzondere vormgeving van de godslamp.
Verder heeft men de ontbrekende onderdelen bijgemaakt. Deze zijn voornamelijk van belang voor de originele montage van het geheel en de bevestiging van de godslamp aan de muur van de triomfboog. Hierna is het restauratiewerk even stil komen te liggen omdat eerst nog vastgesteld moet worden wat we gaan doen met het glas waarin de kaars staat en of het nu wel of niet mogelijk is om de bak van de godslamp iets lager te laten hangen.

Nieuw lampenglas

Wat het lampenglas betreft is het zo dat het in de Abtkerk gebruikte exemplaar niet origineel meer was en ook niet echt paste in de godslamp. Met een extra perspex ring zou het glas wel stabieler in de bak komen te rusten maar mooier zou het zijn om een nieuw rood glas te laten blazen dat volledig aansluit bij de vormgeving onder de bak.
De wens om de godslamp iets lager te laten hangen, geeft toch meer problemen dan wij op het eerste gezicht dachten. De daarvoor benodigde extra onderdelen mogen niet afwijken in kleur en ook niet als storend ervaren gaan worden. Het laten maken van min of meer identieke schakels wordt op dit moment onderzocht, naast enkele andere oplossingen die passend zouden kunnen zijn bij het ontwerp van de godslamp.

We moeten dus nog even geduld hebben, maar ‘dan hebben we ook wat’!

Namens de stichting Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

23 mei 2021

 

Verschenen: ‘Een lust voor het oog’

Groot kijk- en leesboek over 25 bijzondere Haagse kerken

In maart 2021 verscheen een interessant boek waarin 25 Haagse kerken op een prachtige manier uitgelicht worden. Op een toegankelijke manier beschrijft auteur Botine Koopmans hierin de historie en het interieur van elk van deze 25 kerkgebouwen. De foto’s zijn door Dick Valentijn gemaakt en die is er in geslaagd om, met gebruik van veelal bladzijdegrote foto’s, de karakteristieke sfeer van elk gebouw op te roepen.

Het boek heeft als titel ‘Een lust voor het oog’ en de selectie van kerkgebouwen berust, naast de historische betekenis, dan ook sterk op het bijzondere interieur van elk van deze kerken. Er moest wat te zien zijn.

Dit alles geeft een divers maar prachtig beeld van totaal verschillende Haagse kerkgebouwen. Naast de 23 gebouwen van onderscheidende christelijke geloofsrichtingen zijn in dit boek ook een synagoge en een moskee opgenomen.

Scheveningen
In het boek worden drie Scheveningse kerkgebouwen belicht. Dat zijn de Oude Kerk, de Nieuwe Badkapel en natuurlijk onze H. Antonius Abtkerk, met als kleine toegift de Lourdeskapel. Naast de Loosduinse Abdijkerk worden er verder 21 meer specifiek Haagse kerken belicht. Hierbij komen de verschillende kerken van de parochie Maria Sterre der Zee ruim aan bod. Te weten: de H. Jacobus de Meerdere (Parkstraat), de H. Paschalis Baylon (Wassenaarseweg), de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Elandstraat), de H. Martha (Hoefkade) en de H. Theresia van Avila (Westeinde).

Het boek is te koop in de boekhandel maar u kunt het ook direct bij Uitgeverij Verloren bestellen. De prijs blijft gelijk, want deze rekent hiervoor geen verzendkosten.

Bart Maltha

Een lust voor het oog, B. Koopmans en D. Valentijn
Publicatie in de VOM-reeks van de gemeente Den Haag, 2021, nummer 1
Uitgeverij Verloren, Torenlaan 25, 1211 JA Hilversum, www.verloren.nl
Formaat: 25 bij 32,5 cm, 372 pag., harde kaft, ISBN 978-90-87049-08-9, prijs: € 39,95

 

Bekijk de Abt vanuit uw luie stoel

Tijdens de Open Monumentendagen 2020, op 12 en 13 september, maakt het coronavirus lijfelijk bezoek aan de H. Antonius Abtkerk helaas onmogelijk. Toch gaan de deuren van de Antonius Abt voor u open en wel digitaal. Vanaf zaterdag 12 september, 10.00 uur, kunt u op deze website vanuit uw luie stoel wel zestig Haagse monumenten bezoeken waaronder de Abt.

Meer informatie vindt u in deze brief van Bart Maltha, voorzitter.

Speciaal voor de Open Monumentendagen 2020 hebben de Vrienden van de Abt een videofilm laten maken over een deel van het bronswerk. Bekijk hier de videofilm.

Wij wensen u prettige Monumentendagen.

Snuffelmarkt 2020 afgelast

De stichting Vrienden van de Abt heeft in verband met het corona-besmettingsgevaar besloten de snuffelmarkt dit jaar niet door te laten gaan. Met alle onzekerheden die er begin juni nog zijn, is het niet mogelijk een dergelijk drukbezocht evenement op een verantwoorde wijze te organiseren.

Het was de bedoeling op zaterdag 22 augustus 2020 het voorplein en de Ontmoetingsruimte van de H. Antonius Abtkerk in te richten met kraampjes en allerlei verkooptafels. Shantykoor Scheveningen zou, onder leiding van dirigent Patrick Hopper, een optreden verzorgen. Tot onze spijt moeten deze plannen van tafel maar wij gaan ervan uit dat dit evenement in 2021 wel doorgang kan vinden.

Het inbrengen van goederen is uiteraard nog niet mogelijk.

 

Helaas geen boekenkraam dit jaar
foto Pixabay

Aangepaste invulling Open Monumentendag 2020

De afdeling Monumentenzorg en Welstand van de gemeente Den Haag gaat vanwege de coronacrisis de Open Monumentendag dit jaar op een andere wijze organiseren. De veiligheid van bezoekers en eigenaars van monumenten kan niet voldoende gewaarborgd worden en daarom blijven de Haagse monumenten op zaterdag 12 en zondag 13 september 2020 gesloten.

Digitale presentatie

Het plan is de monumenten dit jaar digitaal open te stellen. De afdeling Monumentenzorg liet daarvoor onder meer van het interieur van de H. Antonius Abtkerk een aantal driedimensionale foto’s maken.

Tijdens de Open Monumentendagen, in het weekend van 12 en 13 september, wordt de Antonius Abt op de website van de gemeente Den Haag dan zodanig gepresenteerd dat men zich een bezoeker in de kerk waant. Door namelijk achter de computer met de muis over de 3D-foto’s te bewegen kan men de hele kerk rondkijken.

 

3D-foto: het priesterkoor van de Abt
gezien vanuit het middenpad
foto Duncan Smit Dutch-VR

Kooruitvoering De Vrije School Den Haag

18 en 19 maart 2020, aanvang: 20.15 uur

Het is een jaarlijkse traditie dat de leerlingen van De Vrije School Den Haag (Voortgezet Onderwijs) in de kerk van de H. Antonius Abt een concert uitvoeren samen met het orkest bestaande uit oud-leerlingen en ouders van De Vrije School. Het 9e-klas-koor zingt voor de pauze divers repertoire bestaande uit toegankelijk werk, de 10e tot en met 12e klassen voeren delen op uit de Johannes Passion van Bach, het requiem van Cherubini en The Ballad of Heroes van Britten.

Met een koor van 200 leerlingen en een orkest met 40 musici gaat het publiek een indrukwekkende uitvoering meemaken. Dirigent is Douwe Klinkenberg, reeds 15 jaar muziekleraar op De Vrije School.

Koorlessen maken deel uit van het leerprogramma van De Vrije School Den Haag. Wekelijkse koorzang levert dan ook goed getrainde stemmen op waarmee vier- en meerstemmig gezongen kan worden. Het is altijd weer een bijzondere ervaring leerlingen in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar met overgave te horen zingen.

Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar op de scholen op de Waalsdorperweg 12 of de Abbenbroekweg 7. Of op de avond zelf aan de kerk. U kunt alleen contant betalen. Volwassenen: € 13,-; kinderen < 14 jaar: € 6,-. U kunt helaas niet reserveren.

 

Concert ‘Zeven laatste woorden’

Zondag 1 maart 2020 verzorgt vocaal ensemble Capella Vacalis in de Antonius Abtkerk onder de titel ‘Zeven laatste woorden’ een meditatief concert voor de veertigdagentijd. Dat is de periode van voorbereiding op het belangrijkste christelijke feest: Pasen. Capella Vacalis heeft een programma samengesteld dat helemaal past in deze tijd van inkeer en bezinning.

Capella Vacalis

Uitgangspunt bij dit concert zijn de zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis. Theoloog Franck Ploum verzorgt er enkele meditaties over, deze worden afgewisseld met prachtige gregoriaanse en meerstemmige polyfone zang. Polyfonie betekent dat meerdere melodieën tegelijkertijd klinken. U hoort lamentaties uit het begin van de 16e eeuw van onder anderen de Spaanse componist Cristóbal de Morales.

Capella Vacalis wordt geleid door Bram Verheijen. De naam Vacalis is afgeleid van het Latijn en betekent: ‘aan de Waal’. Dat is waar het ensemble in 2009 is ontstaan en wel in Nijmegen.

Organisatie: Oecumenisch Beraad Scheveningen.

Kerk open om 14.30 uur. Aanvang: 15.00 uur.

Na afloop van het concert is er gelegenheid om iets te drinken en met elkaar na te praten.

Kosten: collecte ter bestrijding van de onkosten.

 

Kerstconcerten in de Abt

Na de derde zondag van de advent worden in de kerk van de H. Antonius Abt twee kerstconcerten gegeven en wel door het

Christelijk Residentie Mannenkoor op vrijdag 20 december 2019, aanvang 20.00 uur

Vrienden Abt

Christelijk Residentie Mannenkoor

Het koor geeft weer een sfeervol kerstconcert met veel bekende kerstliederen. Deze keer met medewerking van Margaret Roest, sopraan, Aarnoud Groen op orgel en piano en orkestleden van Orchestre Particolare. Het geheel onder de bezielende leiding van dirigent Aldert Fuldner.

Toegangsprijs: € 20,-; jongeren tot en met 16 jaar gratis.

Kaartverkoop via de website van het koor.

en het

Oeral Kozakkenkoor op zondag 22 december 2019, aanvang 14.30 uur, kerk open om 13.45 uur

Vrienden Abt

Oeral Kozakkenkoor en ensemble Uzory onder leiding van Gregor Bak

Het koor verzorgt, onder leiding van de bekende Delftse televisiepresentator, musicoloog en pianist Gregor Bak, een traditioneel kerstconcert in Russische sfeer. Het gerenommeerde mannenkoor brengt u in kerststemming door het zingen van Russische en Oekraïense kerstliederen, afgewisseld met gezangen uit de Russisch-orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.
Met medewerking van Oekraïens folkloristisch ensemble Uzory.

Toegangsprijs: € 18,50.

Kaartverkoop

  • Pianohandel De Liefde, Stevinstraat 41, Den Haag
  • Zuurmond Wonen, Gentsestraat 85a-87, Den Haag
  • Slagerij Dick Vrijenhoek, Herenstraat 61, Rijswijk

3x Mozart in de Abt

Het concert dat het Haags Toonkunstkoor op zaterdag 16 november 2019 in de Antonius Abtkerk verzorgt, is geheel gewijd aan Wolfgang Amadeus Mozart.

Begeleid door het Ars Musica Orkest zingt het koor de Grosse Messe (Mis in c-klein) en de Krönungsmesse (Mis in C-groot). Verder speelt het orkest de Symfonie nr. 29 in A majeur.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. Klaartje van Veldhoven, Franske van der Wiel, Jan Willem Schaafsma en Pieter Hendriks zijn de solisten.

Kaarten (€ 28,- incl. programmaboekje en pauzedrankje) zijn verkrijgbaar via de website van het koor.

Het concert begint om 19.30 uur; de kerkdeur gaat om 18.45 uur open.

Voorproefje Open Monumentendagen

Op onze poster van de Open Monumentendagen 2019 krijgt u alvast een voorproefje van de prachtige glas-in-loodramen die u kunt komen bekijken (aanklikken voor vergroting):

Zie voor alle informatie over deze dagen het nieuwsbericht van 23 augustus 2019. U bent van harte welkom op 14 en 15 september.

‘De Staar’ keert terug

Zangvereniging Mastreechter Staar keert zaterdag 5 oktober terug in de kerk van de H. Antonius Abt voor het ‘Concert op Scheveningen 2019’.

In de concertposter leest u alle bijzonderheden.