Laatste nieuws

Concerten ten bate van het orgelfonds

Het Vermeulenorgel uit 1927 in de H. Antonius Abtkerk is toe aan een grondige schoonmaak- en reparatiebeurt. Ten bate van het orgelrestauratiefonds presenteren wij vier bijzondere concerten op de zondagmiddag.

Het Vermeulenorgel
(foto Ine Steenhoff)

Het eerste concert vindt plaats op zondag 18 september 2022 om 15.00 uur. Dan spelen Wim Voogd en Patrick Hopper een piano quatremains programma met werken van Bach, Mozart, Schubert, Fauré en Ravel.

Het concert duurt ongeveer een uur. Toegang gratis met collecte voor het orgelfonds.

De overige concerten zijn op:

  • zondag 9 oktober: gemengd koor Gli Uccelli onder leiding van Richard Ram;
  • zondag 30 oktober: Nadja Zhelnina, fluit, en Patrick Hopper, piano; geannuleerd wegens ziekte
  • zondag 13 november: John Macfarlane, klarinet, Sue Macfarlane, cello, en Patrick Hopper, piano; geannuleerd wegens ziekte

Open Monumentendagen

In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn de Open Monumentendagen, die gelukkig weer eens op de ouderwetse wijze gehouden kunnen worden. Zoals gebruikelijk is de H. Antonius Abtkerk deze twee dagen ook open. Het thema is dit jaar: ‘De mozaïeken van de Abtkerk’.

De openingstijden zijn:

  • zaterdag 10 september van 10.00 uur tot 16.30 uur
  • zondag 11 september van 12.30 uur tot 17.30 uur.

Rondleidingen, kinderprogramma en koffiehoek

In de rondleidingen en door middel van een kleine expositie willen wij tijdens de Open Monumentendagen een extra accent leggen op de mozaïeken in ons kerkinterieur. Behalve de vele symbolische verwijzingen worden het werkproces, de materialen en ook de mensen achter deze mozaïeken toegelicht. Er worden archiefmaterialen en foto’s tentoongesteld van het ontwerpen, de vervaardiging en de plaatsing van de mozaïeken in de kerk.

Tijdens deze Open Monumentendagen wordt er in de kerk een ‘kinderworkshop mozaïek maken’ aangeboden, er is een speurtocht-folder verkrijgbaar en er is elk uur kort orgelspel te horen.

Naast de fotokaarten van het kerkinterieur is natuurlijk ook het nieuwe boek over de Abtkerk te koop en heeft de Lidwinagroep een verkooptafel.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd op een van deze twee dagen de Abtkerk te bezoeken. Parochianen die menen de mozaïeken wel te kennen, zullen verrassende en onbekende betekenissen en verwijzingen ontdekken.

Mocht u tijdens uw bezoek een moment rust willen inbouwen, dan kunt u in de koffiehoek iets te eten en te drinken kopen.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

Snuffelmarkt in één woord: succesvol

De snuffelmarkt van de Vrienden van de Abt, gehouden op zaterdag 20 augustus 2022, was in alle opzichten een groot succes. Het plezier van de vrijwilligers om samen weer iets op touw te kunnen zetten, had de hele dag de overhand.

Snuffelmarkt op het kerkplein
(foto Ine Steenhoff)

Daarbij was het weer perfect zodat veel kramen op het pleintje voor de kerk konden staan en kwamen de bezoekers in een gestage stroom waardoor iedereen de gelegenheid had om rustig rond te kijken.

In de kerk was een grote boekenstand met professioneel gerubriceerde boeken, een buffet met koffie, thee, taart en broodjes, rekken met kleding, en een grote tafel met sieraden.

De netto-opbrengst van de snuffelmarkt 2022: € 3.022,85. Met dank aan alle bezoekers en aan de onmisbare groep vrijwilligers.

Zoek de verschillen

Onder de titel Werk in uitvoering berichtten wij vorig jaar een paar keer over de restauratie van de godslamp in de Antonius Abtkerk. Nadat deze weer in volle glorie te bewonderen was, hadden de Vrienden van de Abt toch nog een grote wens. Het rode glas was geen oorspronkelijk element en functioneerde maar matig. Het hing wel in de houder maar sloot eigenlijk niet goed aan bij de vormgeving van het geheel.

Omdat een passend glas niet te koop was, vroegen de Vrienden aan Atelier Willem Noyons twee nieuwe rode glazen te laten vervaardigen. De coronapandemie en het feit dat deze in een glasfabriek in Tsjechië geblazen zouden worden, zorgden helaas voor wat vertraging. Tevens kozen wij toen voor twee glazen in een iets lichtere tint rood, waardoor de uitstraling van het kaarslicht gelijkmatiger door de gehele glasvorm zou vallen.

Nieuw godslampglas

Sinds mei 2022 zit dit veel meer bijpassende rode glas in de godslamp en het tweede glas is als reserve-exemplaar keurig in de sacristie opgeborgen. De puntvorm van het nieuwe glas sluit helemaal aan bij de vormgeving van de godslamp en het kegelvormige bronzen houdertje onderaan. Al met al met recht een wezenlijk verschil ten opzichte van het oude rode glas.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

foto’s Bart Maltha

Bezoek van burgemeester Jan van Zanen

Van links af: Joke van Venrooij, Bart Maltha en burgemeester Jan van Zanen (foto’s Monique Meeussen)

Op maandagmiddag 18 juli 2022 bracht onze burgemeester, nadat hij eerst in Huize Royal de 100-jarige mevrouw G.J. Jol-Knoester had gefeliciteerd, een informeel bezoek aan de Antonius Abtkerk.

Rondleiding

Toen hij op 17 december 2021 in de pastorie was en Barbara Wolswijk hem kort een blik op het interieur van de kerk gegund had, bleek dat hij graag een privérondleiding wilde krijgen. Via de bestuursassistent van de burgemeester hebben de Vrienden van de Abt direct zo’n rondleiding aangeboden en dit aanbod ook ‘warm gehouden’, echter door zijn drukke bestuurswerkzaamheden was het er nog steeds niet van gekomen. Op 18 juli had de burgemeester er tijd voor vrijgemaakt en kwam hij samen met zijn assistente op de fiets naar de Abtkerk.

Toegankelijk en betrokken

Naast Joke van Venrooij en ondergetekende was alleen pastoor Dolf Langerhuizen erbij. Burgemeester Jan van Zanen is heel toegankelijk en betrokken en het was vooral een leuke informele bijeenkomst. In de kerk was het die middag sowieso al een stuk koeler dan buiten, maar de burgemeester trok gelijk zijn jasje uit en was gedurende de rondleiding ook oprecht geïnteresseerd.

Van links af: Bart Maltha, burgemeester Jan van Zanen, pastoor Dolf Langerhuizen en Joke van Venrooij

Boek cadeau

Van deze bijzondere gelegenheid hebben de Vrienden van de Abt gebruik gemaakt om de burgemeester een exemplaar van het nieuwe boek over de Abtkerk te schenken. Voor de foto van dit meer officiële moment moest wel weer even zijn jasje aangetrokken worden. Hij kreeg een gesigneerd exemplaar met een kleine persoonlijke notitie van de auteur en vroeg ook aan de pastoor om daar nog iets aan toe te voegen.

Al met al een bijzonder geslaagd bezoek.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

 

Geanimeerde presentatie Antonius Abtboek

Inleidend woord van vicevoorzitter Eef van der Mijle (staande, links)
foto Elize Pilon

In een ongedwongen sfeer presenteerden de Vrienden van de Abt op zondag 12 juni 2022 in de Ontmoetingsruimte van de kerk het opus magnum van hun voorzitter Bart Maltha: het boek De H. Antonius Abtkerk in Scheveningen.

Inhoud

Je kunt rustig stellen dat wat daarin niet vermeld is, het weten niet waard is, zo diepgravend is de inhoud. Enkele jaren lang heeft de auteur archieven doorgespit en is bronnen nagegaan met als resultaat een prachtig boek over de ontstaansgeschiedenis van de kerk en de binding met Scheveningen. Bijna vanzelfsprekend is de meeste plaats ingeruimd voor de geïllustreerde beschrijving van het kerkinterieur.

Bestellen

U kunt het boek voor € 30,00 inclusief de verzendkosten bestellen op de website van Uitgeverij Verloren in Hilversum, https://www.verloren.nl. Het ISBN-nummer is 978-90-87049-79-9; het aantal pagina’s 240; binding in harde band; met 450 afbeeldingen, waarvan de meeste in kleur en sommige paginagroot.

Op de eerste en derde zaterdagmiddag van de maand is het boek te koop tijdens de kerkopenstelling. Ook boekhandel Paagman kan het boek leveren.

 

Snuffelmarkt Antonius Abt

De boekenhoek in de Ontmoetingsruimte van de kerk

Op zaterdag 20 augustus 2022 toveren de Vrienden van de Abt het plein vóór de kerk van de H. Antonius Abt aan de Scheveningseweg 235 om tot een kleurrijke warenmarkt: de snuffelmarkt Antonius Abt. Op de marktkramen is voor iedereen wel iets te vinden tussen het serviesgoed, glaswerk, speelgoed en de kledingaccessoires als sieraden, tassen en sjaals. Slaagt u daar niet dan wel bij de kleine interieurartikelen of de verzameling hebbedingetjes.

In de kerk vindt u een grote collectie boeken voor kinderen en volwassenen. En natuurlijk is er een zitje waar u even kunt uitrusten met een kop koffie of thee.

Helpt u mee van de markt een geslaagd evenement te maken? Kom uw leuke en nog goed bruikbare spullen dan op 16, 17 en 18 augustus 2022, tussen 10.00 en 15.00 uur, afleveren aan de pastorie, Scheveningseweg 233.

Bij voorbaat dank van de Vrienden van de Abt,

Barbara Wolswijk
tel. 06 23 59 37 89

Concerten leerlingen De Vrije School Den Haag

Na drie jaar stilte mag De Vrije School Den Haag de traditie van koorconcerten weer oppakken. Meer dan tweehonderd leerlingen, in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, verzorgen uitvoeringen op donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli 2022 in de H. Antonius Abtkerk. Eindelijk kan het koor weer laten horen wat het kan. Samen met een professionele tenorsolist, een orkest van veertig musici en onder leiding van dirigent Douwe Klinkenberg kan het publiek rekenen op een indrukwekkend en hoogwaardig concert.

Programma

Voor de pauze zingt het koor van de 9e klas, dat zijn 15- en 16-jarigen, een divers repertoire van toegankelijk werk. Stefaan Brakkee zal hen op de vleugel begeleiden. Na de pauze klinken werken van Puccini, Britten en Cherubini, dan samen met leerlingen uit de hogere klassen. De Ballad of Heroes van Benjamin Britten, een werk over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, geschreven aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, is in deze roerige tijden actueler dan ooit.

Toegang

Kaarten voor deze concerten zijn vanaf donderdag 16 juni 2022 verkrijgbaar via de webshop op www.devrijeschooldenhaag.nl. Toegangsprijs voor volwassenen € 13,-, voor kinderen < 14 jaar € 6,-, inclusief pauzedrankje. Op de avonden zelf kunnen vanaf 19.30 uur kaarten bij de kerk gekocht worden. De concerten beginnen om 20.15 uur.

Vrienden van de Abt presenteren rijk geïllustreerd boek

Na een periode van meer dan vier jaar gedegen onderzoek kunnen de Vrienden van de Abt op zondag 12 juni 2022 een nieuw boek over de Antonius Abtkerk presenteren. De bijeenkomst vindt plaats in de Ontmoetingsruimte van de kerk, Scheveningseweg 235, en begint om 15.00 uur. Met veel genoegen nodigen de Vrienden u voor deze presentatie uit.

De titel van het boek is De H. Antonius Abtkerk in Scheveningen; een historische en kunstbeschouwelijke toelichting op de voorgeschiedenis, de bouw en bovenal het interieur van dit unieke monument. De auteur is de voorzitter van de Vrienden, Bart Maltha.

De vicevoorzitter van de Vrienden, Eef van der Mijle, zal een inleiding verzorgen waarna de auteur het boek verder zal toelichten. Uitgeverij Verloren is bij de presentatie aanwezig zodat u het boek ter plekke kunt aanschaffen. De prijs is € 30,-, bij voorkeur contant te betalen.

Het boek telt 240 pagina’s, heeft een formaat van 25 x 32,5 cm, een harde band en bevat 450 afbeeldingen waarvan de meeste in kleur en sommige paginagroot. Het kan ook besteld worden bij de uitgever (www.verloren.nl) voor € 30,- inclusief verzendkosten. ISBN 9789087049799.

OPEN MONUMENTENDAGEN 2021

H. ANTONIUS ABTKERK

SCHEVENINGSEWEG 235 DEN HAAG

ZATERDAG 11 SEPTEMBER: 10.00 UUR – 16.30 UUR

ZONDAG 12 SEPTEMBER: 13.00 UUR – 17.30 UUR

I.v.m. de coronaregels natuurlijk aangepast aan de huidige

situatie, maar op zaterdag wel ieder heel uur een kort orgelspel

Voor verdere info zie: www.vriendenvandeabt.nl

www.monumentenzorgdenhaag.nl

VRIJE TOEGANG, FOTOGRAFEREN TOEGESTAAN, VERKOOP BOEKJES EN FOTO-KAARTEN

Restauratie godslamp voltooid

Bij de demontage in het Utrechts restauratieatelier kwam aan het licht dat de godslamp oorspronkelijk hoogglanzend gepolijst was. Het werd zichtbaar toen de onderdelen die 94 jaar lang aan elkaar bevestigd waren, werden losgehaald. Op dat moment is ervoor gekozen om, na het schoonmaken van alle onderdelen, de godslamp niet te patineren maar zijn originele uitstraling terug te geven.

Op 16 juni 2021 is de godslamp in de Antonius Abtkerk teruggeplaatst en hoewel er nog aan een oplossing van het glas voor de kaars wordt gewerkt, is het eindresultaat nu al ronduit verbluffend. De godslamp is weer helemaal compleet en ook veilig aan de wand bevestigd. Door de restauratie heeft de godslamp zijn eerbiedwaardige en originele uitstraling teruggekregen. Daarbij komt de bijzondere vormgeving van deze in art-decostijl uitgevoerde godslamp, mede door het hoogglans polijsten van het brons, zo veel beter tot zijn recht.

Namens de stichting Vrienden van de Abt,

Bart Maltha, voorzitter

3 juli 2021

Werk in uitvoering: de godslamp

Nadat de bronzen godslamp van de H. Antonius Abtkerk voor restauratie was overgebracht naar Atelier Willem Noyons in Utrecht heeft men eerst de uit 1927 daterende lamp helemaal gedemonteerd om alle onderdelen afzonderlijk goed schoon te kunnen maken. Hierbij kwamen enkele verbindingspunten bloot te liggen die, na 94 jaar, de oorspronkelijke afwerking en uitstraling van het materiaal toonden. Het gevolg was dat men besloten heeft de godslamp niet te patineren zoals afgesproken was, maar alle onderdelen te polijsten. Waarna men er als bescherming een microkristallijne was op aangebracht heeft. Het resultaat is zonder meer verbluffend en toont des te meer de bijzondere vormgeving van de godslamp.
Verder heeft men de ontbrekende onderdelen bijgemaakt. Deze zijn voornamelijk van belang voor de originele montage van het geheel en de bevestiging van de godslamp aan de muur van de triomfboog. Hierna is het restauratiewerk even stil komen te liggen omdat eerst nog vastgesteld moet worden wat we gaan doen met het glas waarin de kaars staat en of het nu wel of niet mogelijk is om de bak van de godslamp iets lager te laten hangen.

Nieuw lampenglas

Wat het lampenglas betreft is het zo dat het in de Abtkerk gebruikte exemplaar niet origineel meer was en ook niet echt paste in de godslamp. Met een extra perspex ring zou het glas wel stabieler in de bak komen te rusten maar mooier zou het zijn om een nieuw rood glas te laten blazen dat volledig aansluit bij de vormgeving onder de bak.
De wens om de godslamp iets lager te laten hangen, geeft toch meer problemen dan wij op het eerste gezicht dachten. De daarvoor benodigde extra onderdelen mogen niet afwijken in kleur en ook niet als storend ervaren gaan worden. Het laten maken van min of meer identieke schakels wordt op dit moment onderzocht, naast enkele andere oplossingen die passend zouden kunnen zijn bij het ontwerp van de godslamp.

We moeten dus nog even geduld hebben, maar ‘dan hebben we ook wat’!

Namens de stichting Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

23 mei 2021

 

Verschenen: ‘Een lust voor het oog’

Groot kijk- en leesboek over 25 bijzondere Haagse kerken

In maart 2021 verscheen een interessant boek waarin 25 Haagse kerken op een prachtige manier uitgelicht worden. Op een toegankelijke manier beschrijft auteur Botine Koopmans hierin de historie en het interieur van elk van deze 25 kerkgebouwen. De foto’s zijn door Dick Valentijn gemaakt en die is er in geslaagd om, met gebruik van veelal bladzijdegrote foto’s, de karakteristieke sfeer van elk gebouw op te roepen.

Het boek heeft als titel ‘Een lust voor het oog’ en de selectie van kerkgebouwen berust, naast de historische betekenis, dan ook sterk op het bijzondere interieur van elk van deze kerken. Er moest wat te zien zijn.

Dit alles geeft een divers maar prachtig beeld van totaal verschillende Haagse kerkgebouwen. Naast de 23 gebouwen van onderscheidende christelijke geloofsrichtingen zijn in dit boek ook een synagoge en een moskee opgenomen.

Scheveningen
In het boek worden drie Scheveningse kerkgebouwen belicht. Dat zijn de Oude Kerk, de Nieuwe Badkapel en natuurlijk onze H. Antonius Abtkerk, met als kleine toegift de Lourdeskapel. Naast de Loosduinse Abdijkerk worden er verder 21 meer specifiek Haagse kerken belicht. Hierbij komen de verschillende kerken van de parochie Maria Sterre der Zee ruim aan bod. Te weten: de H. Jacobus de Meerdere (Parkstraat), de H. Paschalis Baylon (Wassenaarseweg), de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Elandstraat), de H. Martha (Hoefkade) en de H. Theresia van Avila (Westeinde).

Het boek is te koop in de boekhandel maar u kunt het ook direct bij Uitgeverij Verloren bestellen. De prijs blijft gelijk, want deze rekent hiervoor geen verzendkosten.

Bart Maltha

Een lust voor het oog, B. Koopmans en D. Valentijn
Publicatie in de VOM-reeks van de gemeente Den Haag, 2021, nummer 1
Uitgeverij Verloren, Torenlaan 25, 1211 JA Hilversum, www.verloren.nl
Formaat: 25 bij 32,5 cm, 372 pag., harde kaft, ISBN 978-90-87049-08-9, prijs: € 39,95

 

Bekijk de Abt vanuit uw luie stoel

Tijdens de Open Monumentendagen 2020, op 12 en 13 september, maakt het coronavirus lijfelijk bezoek aan de H. Antonius Abtkerk helaas onmogelijk. Toch gaan de deuren van de Antonius Abt voor u open en wel digitaal. Vanaf zaterdag 12 september, 10.00 uur, kunt u op deze website vanuit uw luie stoel wel zestig Haagse monumenten bezoeken waaronder de Abt.

Meer informatie vindt u in deze brief van Bart Maltha, voorzitter.

Speciaal voor de Open Monumentendagen 2020 hebben de Vrienden van de Abt een videofilm laten maken over een deel van het bronswerk. Bekijk hier de videofilm.

Wij wensen u prettige Monumentendagen.

Snuffelmarkt 2020 afgelast

De stichting Vrienden van de Abt heeft in verband met het corona-besmettingsgevaar besloten de snuffelmarkt dit jaar niet door te laten gaan. Met alle onzekerheden die er begin juni nog zijn, is het niet mogelijk een dergelijk drukbezocht evenement op een verantwoorde wijze te organiseren.

Het was de bedoeling op zaterdag 22 augustus 2020 het voorplein en de Ontmoetingsruimte van de H. Antonius Abtkerk in te richten met kraampjes en allerlei verkooptafels. Shantykoor Scheveningen zou, onder leiding van dirigent Patrick Hopper, een optreden verzorgen. Tot onze spijt moeten deze plannen van tafel maar wij gaan ervan uit dat dit evenement in 2021 wel doorgang kan vinden.

Het inbrengen van goederen is uiteraard nog niet mogelijk.

 

Helaas geen boekenkraam dit jaar
foto Pixabay

Nieuwsberichten