Laatste nieuws

Twee nieuwe hekken

In mei 2024 is in de Onze Lieve Vrouw van Fátimakapel, kortweg de Mariakapel, het bestaande hek vervangen door een nieuw hek en ook in het rechter halletje van het kerkportaal is zo’n nieuw hek geplaatst. Het hek in de Mariakapel bleek in 1950 samengesteld te zijn uit verschillende oude, overgebleven onderdelen en verkeerde in zeer slechte staat. Het nieuwe hek in het rechter halletje was nodig omdat hier een Titus Brandsmagebedsplaats wordt ingericht.

In overleg met de beheercommissie van de Antonius Abtkerk hebben de Vrienden van de Abt ervoor gekozen om het in 1927 door Brom’s Edelsmederij gemaakte doopkapelhek als voorbeeld te nemen voor de nieuwe hekken. Natuurlijk was het anno 2024 geen optie meer de nieuwe exemplaren weer van brons te laten maken en zijn het stalen hekken geworden, met een bronspatina. Wel is het gelukt om deze nieuwe hekken qua vormgeving nagenoeg identiek aan het doopkapelhek te krijgen en dat zit hem, naast de compositorische opbouw, vooral in de vele gesmede extra onderdelen en detaillering. Om het vervaardigen en de plaatsing van deze nieuwe hekken mogelijk te maken, hebben de Vrienden van de Abt € 10.000,00 bijgedragen in de kosten.

Handgesmeed
In de eerste maanden van 2024 zijn bij Smederij Donker van Heel & Marinus in Den Haag niet alleen vakkundig met de hand de vele onderdelen en bijzondere detailvormen gesmeed, maar is men er ook in geslaagd zo dicht mogelijk bij de bijzondere uitstraling van het originele doopkapelhek te blijven. Dit betekende dat er verscheidene oplossingen bedacht moesten worden, rekening houdend met de mogelijkheden in de twee totaal verschillende ruimtes waarin de hekken een plaats moesten krijgen.

Na de plaatsing van het nieuwe hek in de Mariakapel is deze ruimte gedeeltelijk heringericht en zal er alleen nog een nieuw informatiebord gemonteerd worden.

Titus Brandsma
Het verder inrichten van het rechter halletje van het kerkportaal, om er een waardige Titus Brandsmagebedsplaats van te maken, is in volle gang. Op zondag 23 juni 2024 wordt deze gebedsplaats plechtig in gebruik genomen.

Het interieur van de H. Antonius Abtkerk is hierna niet alleen verrijkt met twee nieuwe bij het kerkensemble passende hekken, maar vooral ook met een nieuwe devotieplek.

Twee nieuwe glas-in-loodraampjes

In april 2024 zijn in het rechter halletje van het kerkportaal twee nieuwe kleine glas-in-loodramen ingemetseld. Deze kregen een plaats in de bestaande openingen in de binnenmuur tussen dit halletje en het halletje dat normaal gebruikt wordt als entree van het kerkgebouw.

Omdat het rechter halletje van het kerkportaal omgebouwd wordt tot een ‘Titus Brandsmagebedsplaats’, moesten deze twee muuropeningen dichtgemaakt worden. De Vrienden van de Abt hebben ervoor gekozen hiervoor twee nieuwe glas-in-loodraampjes te laten maken, die identiek zijn aan de glas-in-loodraampjes die van oorsprong al in de buitenmuur van dit halletje zitten.

Glasatelier ‘Het Ruijtenhuis’ in de Boekhorststraat in Den Haag heeft ze, op kosten van de Vrienden van de Abt, vervaardigd naar het bestaande ontwerp van de glas-in-loodraampjes in de buitenmuur van het halletje. Hierbij heeft het atelier gebruik gemaakt van mondgeblazen antiek glas en origineel waterglas, dit alles overeenkomstig de kleuren van de andere twee raampjes.

Daarna zijn de glas-in-loodraampjes in een ijzeren frame gemonteerd en ingemetseld in de twee openingen in de binnenmuur.

Het resultaat is dusdanig dat, als je dit alles niet zou weten, de twee nieuwe glas-in-loodraampjes overkomen als behorend bij het oorspronkelijke kerkontwerp uit 1927.

Kerstconcert Oeral Kozakken

Het Oeral Kozakkenkoor in de Antonius Abtkerk

Het Oeral Kozakkenkoor, onder leiding van de van oorsprong Oekraïense dirigent Oksana Kryuchkova, geeft zijn traditionele kerstconcert in de Antonius Abtkerk. Het gerenommeerde mannenkoor brengt u in de stemming door het zingen van Slavische en Oekraïense kerstliederen, afgewisseld met gezangen uit de Slavisch-orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit Oekraïne.

Oksana Kryuchkova

Uzory
Het koor doet zijn best om ensemble Uzory uit Oekraïne naar Nederland te krijgen om het concert instrumentaal te begeleiden. Door de situatie in Oekraïne is het helaas nog niet zeker of dat lukt.

Bijzonderheden
Datum: zondag 17 december 2023
Aanvang: 15.00 uur
Toegangsprijs: € 21,50 + € 1,00 reserveringskosten, inclusief consumptie in de pauze.
Kaartverkoop: via https://www.oeralkozakkenkoor.nl/kerstconcerten

Concert Cantamus Alati

Cantamus Alati

Op zaterdag 18 november 2023 zingen koor en kleinkoor van Cantamus Alati in de Antonius Abtkerk werken van hedendaagse, bekende en minder bekende componisten. Duur: van 20.00 uur tot 22.00 uur, inclusief pauze.

Programma
Op het programma staan Mass van Steve Dobrogosz, een aantal koorwerken van Ola Gjeilo en Canticle of the Sun van Kristian Hernes. Componist Hernes zal het concert bijwonen.

Uitvoerenden
Koorleiding: Kees van der Linden; solist: Elise van Es, sopraan. Instrumentale begeleiding: Dordrechts Kamerorkest samen met koorpianist Julia Buizer-Madzhar. De piano speelt in alle werken een toonaangevende rol.

Kaartverkoop
De toegangsprijs is € 20,- in de voorverkoop en € 25,- aan de kerkdeur, inclusief programmaboekje. Op vertoon van de Ooievaarspas geldt vijftig procent korting en kinderen kunnen gratis komen luisteren.
Kaarten zijn te bestellen via website www.cantamusalati.nl.
Meer informatie over het programma op dezelfde website onder ‘concerten’.

 

Schevenings kuieren in de Abt

Jan Brand en Joke van Venrooij
(schermopname uit de video)

Op uitnodiging van Joke van Venrooij van de Vrienden van de Abt kwam de filmploeg van ‘Kuieren op Scheveningen’ onder leiding van Jan Brand zondag 24 september 2023 opnamen maken in de Antonius Abtkerk.

Het programma ‘Kuieren’ wordt elke vierde zondag van de maand via een livestream uitgezonden. Het heeft een grote groep trouwe kijkers, zowel bewoners van Scheveningen als mensen wereldwijd die zich ermee verbonden voelen. Stipt om negen uur begon de uitzending.

De eer was aan Joke om Jan Brand en de andere leden van de filmploeg in de kerk rond te leiden. Uit haar toelichting kon het gezelschap opmaken hoe groot de binding van de Abt met Scheveningen is. Kijkers konden via Facebook commentaar leveren en vragen stellen en maakten ruim gebruik van die mogelijkheid.

Link naar de uitzending (ook te zien voor wie niet op Facebook zit): https://www.facebook.com/jan.brand.77/videos/1504238520340771/?idorvanity=331611593555387&locale=nl_NL

 

Geschiedenis Haagse gezondheidszorg

foto Barbara Wolswijk

In de Ontmoetingsruimte van de Antonius Abtkerk is nog tot en met 29 oktober een tentoonstelling te zien gewijd aan de Haagse geestelijke gezondheidszorg. De expositie is samengesteld door Corry van Straten, oud-pastor bij de Parnassia Groep.

De geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg in Den Haag begon in de late middeleeuwen toen door de religieuze zelfhulpgroep ‘de Crepelen’ in de Antoniuskapel aan het Slijkeinde krankzinnigen, armen, besmettelijke zieken en hulpbehoevenden opgevangen werden. Naast de kapel bouwde men later een ‘sieckhuys’, dat in de 16e eeuw vergroot werd tot ‘dolhuys’ en ‘pesthuys’. Nadat de Antoniuskapel in 1579 afgebroken was bouwde men hier een nieuw ‘dolhuys’ en ‘pesthuys’ met een bijbehorende stenen kapel, die weer aan de H. Antonius Abt was gewijd.

In de 18e eeuw werden in dit complex alleen nog mensen met ongewenst gedrag opgenomen en dat waren toen niet alleen krankzinnigen, maar ook mensen die zich niet gedroegen volgens de mores van de toenmalige maatschappij. In de eerste helft van de 19e eeuw heette het complex aan het Slijkeinde ‘verbeterhuis’, daarna een ‘geneeskundig gesticht voor krankzinnigen’, dat in gebruik gebleven is tot 1912.

Eind 19e eeuw komen in Den Haag en omstreken pas modernere klinieken voor zenuwlijders, zoals de stichtingen Rosenburg en Bloemendaal in Loosduinen. Deze worden in 1998 opgenomen in een groter verband, dat vandaag de dag de Parnassia Groep genoemd wordt.

De tentoonstelling bestaat uit een vijftal grote panelen, waarop aan beide zijden informatie en afbeeldingen te zien zijn, plus een vitrine met daarin een middeleeuws houten Antoniusbeeldje uit circa 1500 (foto). Verder zijn er verschillende boeken van Corry van Straten te koop, waaronder het boek ‘Van Kapel tot Dolhys’ dat de basis vormde voor deze expositie.

Openingstijden:
zaterdag 21 oktober 2023, van 14.00 uur tot 16.30 uur
zondags van 12.00 uur tot 13.00 uur
dinsdags van 9.00 tot 10.00 uur
laatste dag van de expositie: zondag 29 oktober 2023.

Najaarsconcerten 2023 in de Abt

In de maanden september en oktober vinden in de Antonius Abtkerk een drietal concerten plaats.

YMCA Korenfestival
Zaterdagmiddag 23 september 2023 is er, onder de titel Zingen aan Zee, een gratis toegankelijk concert in het kader van het YMCA korenfestival.
De volgende koren verzorgen een optreden: Popkoor New Pop Art; Sprinter Singers; Inspirited; Fabulous; Kwasi Kloos; Concordia; Popkoor B-Colourful; Laudate Deo + Hervormd Kerkkoor Scheveningen; Singalicious.
Zij brengen een mix van geestelijke en wereldlijke liederen.

KZV Excelsior brengt Mozart
Op zaterdag 30 september 2023 voert KZV Excelsior twee werken van Wolfgang Amadeus Mozart uit: het Requiem en de Krönungsmesse. Zij zijn zonder twijfel de meest aansprekende koorwerken van Mozart. Hierin is hij in al zijn facetten te horen: virtuoos, meeslepend, ontroerend, jubelend, troostend en overweldigend.
Koninklijke Zangvereniging (KZV) Excelsior is al meer dan 140 jaar één van de grote concertkoren in Den Haag, met een breed repertoire – van barok tot modern.

Varia van Mastreechter Staar
Zaterdagavond 7 oktober 2023 organiseert Comité Concert op Scheveningen het concert Terug naar de Kust III met medewerking van Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar. Op het programma: Staarvaria.

Meer informatie over de concerten vindt u in de rubriek Activiteiten op deze website.

OMD 2023 – Paramenten in de Abt

Zaterdag 9 september en zondag 10 september opent de H. Antonius Abtkerk de deuren ter gelegenheid van de Open Monumentendagen. Op beide dagen zijn er twee activiteiten:

Paramenten: een zogeheten driestel (foto Bart Maltha)

De paramenten van de Abtkerk
een bijzondere tentoonstelling van oude liturgische gewaden en versierselen van textiel.

De geschiedenis van de GGZ in Den Haag
een expositie van de Parnassiagroep over de middeleeuwse Antonius Abtkapel aan het Slijkeinde, het latere Dolhuis of Pesthuis en de verdere ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg in Den Haag.

Voor de kinderen is er een workshop stof versieren.

De kerk is open:
op zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur
op zondag van 12.30 tot 17.30 uur.

Snuffelmarkt 2023

De ‘boekenkraam’ in 2022 (foto Elize Pilon)

Zaterdag 19 augustus organiseren de Vrienden van de Abt van 10.00 tot 16.00 uur de Snuffelmarkt 2023. De markt wordt gehouden op het plein vóór en in de Ontmoetingsruimte van de kerk.

Aanbod
Het aanbod bestaat onder meer uit serviesgoed, glaswerk, sieraden, modeaccessoires als sjaals en tassen, religieuze en huishoudelijke artikelen, wenskaarten en boeken. In de Ontmoetingsruimte vindt u ook een goed voorziene buffettafel met koffie, thee, koek en broodjes.

Inbreng
Voor deze markt kunt u ook goederen inbrengen en wel op woensdag 16 en donderdag 17 augustus, van 10.00 tot 13.00 uur, aan de pastorie, Scheveningseweg 233.

Opbrengst
De opbrengst van de Snuffelmarkt komt ten goede aan wisselende (werk)groepen van de geloofsgemeenschap H. Antonius Abt en aan de promotie en instandhouding van het kerkgebouw.

Voor alle informatie: Barbara Wolswijk, tel. 06 23 59 37 89.

De Abt doet mee aan Open Kerkendag

Linkerdeel van het grote gedenkmozaïek

Kom op 29 mei, Tweede Pinksterdag, naar de H. Antonius Abtkerk tijdens de landelijke Open Kerkendag en laat je verrassen door de schitterende emailmozaïeken, marmeren bekledingen, glas-in-loodramen en het bronswerk. De derde editie van de Kerkendag staat in het teken van het kerkinterieur en daar is in de Abt heel wat over te vertellen.

De kerk is open van 11.00 tot 17.00 uur. Rondleiding op verzoek maar u kunt ook vrij rondkijken. Fotograferen is toegestaan.

Van harte welkom.

Benefietconcerten voor orgelfonds

Binnenkort zijn er twee concerten ten bate van het orgelrestauratiefonds Antonius Abt. Het Vermeulenorgel uit 1927 is namelijk aan een grote schoonmaak- en reparatiebeurt toe.

Patrick Hopper en John Macfarlane

Eerste concert

Her eerste concert vindt plaats op zondag 14 mei 2023. Op het programma muziek voor klarinet, cello en piano door John Macfarlane (klarinet), Sue Macfarlane (cello) en Patrick Hopper (piano). Zij vertolken werken van Beethoven, Brahms, Farrenc en Mendelssohn.

Wim Voogd

Tweede concert

Het tweede is op zondag 4 juni 2023. Het wordt een piano quatre mains door Wim Voogd en Patrick Hopper. Beiden zijn als musicus verbonden aan de Antonius Abt.

Bijzonderheden

Voor beide concerten geldt: aanvang: 15.00 uur, toegang gratis, collecte voor het orgelfonds na afloop.

Benefiet voor orgelrestauratie

Op zondag 30 april 2023 geven fluitiste Nadja Zhelnina (foto) en pianist Patrick Hopper een benefietconcert in de H. Antonius Abtkerk.

Nadja Zhelnina is docent dwarsfluit aan De Muziekschool Pijnacker; Patrick Hopper is als dirigent/organist verbonden aan de H. Antonius Abt.

Programma
Op het programma staan werken van Carl Philipp Emanuel Bach, Charles-Marie Widor, Pierre Sancan en François Borne.
Aanvang: 15.00 uur. Het concert duurt ongeveer een uur.

Orgelfonds
De toegang is gratis met na afloop een deurcollecte ten bate van het orgelrestauratiefonds. Het Vermeulenorgel in de kerk is namelijk toe aan een grondige schoonmaak- en reparatiebeurt, deze krijgt komende zomer zijn beslag.

Pianorecital Patrick Hopper

Patrick Hopper aan de vleugel in de Antonius Abtkerk

 

Op zondag 2 april 2023 om 15.00 uur geeft Patrick Hopper een pianorecital in de Antonius Abtkerk. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan de Vastenactie die dit jaar gevoerd wordt voor de opvang van vluchtelingen in Zuid-Soedan.

Programma

Op het programma werken van Robert Schumann, Frédéric Chopin en Franz Liszt. Een afwisselend programma: de uitbundigheid van Schumanns ‘Faschingschwank aus Wien’ (Carnavalsscherts uit Wenen), de intimiteit van Chopins Nocturne in Es, de grilligheid van zijn eerste Scherzo en de zoektocht naar bezinning en doel in Liszts ‘Vallée d’Obermann’.

Het programma duurt ongeveer een uur en zal door Patrick zelf worden toegelicht.

Toegang vrij met na afloop dus een collecte ten bate van de Vastenactie.

Jubileumconcert ‘De Dirigente’

Zaterdag 1 april 2023 vindt in de H. Antonius Abtkerk het concert ‘De Dirigente’ plaats onder leiding van Marcela Obermeister-Shasha. Zij viert met deze uitvoering haar zilveren jubileum als dirigent. Het concert begint om 20.15 uur.

Aan het concert werken drie kamerkoren mee: esGROOT, Rénanim en Sjier Chadasj. Gezamenlijk zingen zij Psalm 42 van Felix Mendelssohn Bartholdy, begeleid door Philharmonisch orkest Mozart. Verder werken mee: de sopraan Phoebe Kirrage, de bariton Oz Shasha en pianist Juan Pablo Dobal.

De koren zingen ook een eigen programma met liederen van Astor Piazzolla, Vivian Tabbush, Salomone Rossi, Louis Lewandowski en anderen.

In de voorverkoop kosten de kaartjes € 20,00, inclusief programma en een drankje, en zijn te bestellen via [email protected]. Kaartjes aan de kerk op de dag van de uitvoering kosten € 22,50.

Concert bovenbouwkoor De Vrije School

De klassen 9 tot en met 11 van De Vrije School Den Haag (14 tot 17 jaar) gaan dit jaar in de Antonius Abtkerk een mooi concert presenteren op donderdag 16 en vrijdag 17 maart. Aanvang 20.15 uur.

Het koor van de 9e klassen zingt vóór de pauze een divers repertoire begeleid door vaste pianist Stefaan Brakkee. Na de pauze zingen de 10e en 11e klassen delen uit de Messa di Gloria van Giacomo Puccini, met begeleiding van een professioneel orkest van circa veertig musici en de solisten Leon van Liere, tenor, en Luka den Boer, bariton.

Kaarten zijn voorafgaand aan het concert te koop aan de kerk. Prijs voor volwassenen € 14,- per persoon en kinderen tot 14 jaar € 7,- per persoon, inclusief een drankje in de pauze. De kerk gaat om 19.30 uur open.

Nieuwsberichten

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016