Laatste nieuws

Kerstconcerten in de Abt

Na de derde zondag van de advent worden in de kerk van de H. Antonius Abt twee kerstconcerten gegeven en wel door het

Christelijk Residentie Mannenkoor op vrijdag 20 december 2019, aanvang 20.00 uur

Vrienden Abt

Christelijk Residentie Mannenkoor

Het koor geeft weer een sfeervol kerstconcert met veel bekende kerstliederen. Deze keer met medewerking van Margaret Roest, sopraan, Aarnoud Groen op orgel en piano en orkestleden van Orchestre Particolare. Het geheel onder de bezielende leiding van dirigent Aldert Fuldner.

Toegangsprijs: € 20,-; jongeren tot en met 16 jaar gratis.

Kaartverkoop via de website van het koor.

en het

Oeral Kozakkenkoor op zondag 22 december 2019, aanvang 14.30 uur, kerk open om 13.45 uur

Vrienden Abt

Oeral Kozakkenkoor en ensemble Uzory onder leiding van Gregor Bak

Het koor verzorgt, onder leiding van de bekende Delftse televisiepresentator, musicoloog en pianist Gregor Bak, een traditioneel kerstconcert in Russische sfeer. Het gerenommeerde mannenkoor brengt u in kerststemming door het zingen van Russische en Oekraïense kerstliederen, afgewisseld met gezangen uit de Russisch-orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.
Met medewerking van Oekraïens folkloristisch ensemble Uzory.

Toegangsprijs: € 18,50.

Kaartverkoop

  • Pianohandel De Liefde, Stevinstraat 41, Den Haag
  • Zuurmond Wonen, Gentsestraat 85a-87, Den Haag
  • Slagerij Dick Vrijenhoek, Herenstraat 61, Rijswijk

3x Mozart in de Abt

Het concert dat het Haags Toonkunstkoor op zaterdag 16 november 2019 in de Antonius Abtkerk verzorgt, is geheel gewijd aan Wolfgang Amadeus Mozart.

Begeleid door het Ars Musica Orkest zingt het koor de Grosse Messe (Mis in c-klein) en de Krönungsmesse (Mis in C-groot). Verder speelt het orkest de Symfonie nr. 29 in A majeur.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. Klaartje van Veldhoven, Franske van der Wiel, Jan Willem Schaafsma en Pieter Hendriks zijn de solisten.

Kaarten (€ 28,- incl. programmaboekje en pauzedrankje) zijn verkrijgbaar via de website van het koor.

Het concert begint om 19.30 uur; de kerkdeur gaat om 18.45 uur open.

Voorproefje Open Monumentendagen

Op onze poster van de Open Monumentendagen 2019 krijgt u alvast een voorproefje van de prachtige glas-in-loodramen die u kunt komen bekijken (aanklikken voor vergroting):

Zie voor alle informatie over deze dagen het nieuwsbericht van 23 augustus 2019. U bent van harte welkom op 14 en 15 september.

‘De Staar’ keert terug

Zangvereniging Mastreechter Staar keert zaterdag 5 oktober terug in de kerk van de H. Antonius Abt voor het ‘Concert op Scheveningen 2019’.

In de concertposter leest u alle bijzonderheden.

Open Monumentendagen 2019

In het weekend van 14 en 15 september zijn weer de Open Monumentendagen. Ze behoren tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en traditiegetrouw is dan ook onze H. Antonius Abtkerk te bezoeken:

  • zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 16.30 uur.
  • zondag 15 september van 12.00 uur tot 17.30 uur.

Het landelijke thema is dit jaar ‘Plekken van Plezier’, dat hiermee aansluit bij het thema ‘Arts and Entertainment’ van de European Heritage Days 2019. In de huidige tijd is het helaas wat tricky om onze kerk aan te prijzen als een plek van plezier, wat niet wegneemt dat wij in onze geloofsgemeenschap samen zeker ook plezierige momenten beleven. Kortom, het leek ons verstandiger om tijdens de Open Monumentendagen de bijzondere glas-in-loodramen van onze kerk eens extra toe te lichten.

Over de door Antoon Molkenboer ontworpen en door Louis Asperslagh gemaakte glas-in-loodramen zullen wij in de kerk een kleine expositie inrichten. De rondleiders kunnen u zo nodig wijzen op de symboliek van alle glas-in-loodramen en natuurlijk ook op allerlei andere aspecten van het kerkinterieur. U ontvangt een specifieke flyer voor een ‘glas-in-loodramen speurtocht’, u kunt ook ander materiaal meenemen, en bijvoorbeeld het informatieboekje over de Abtkerk kopen.

Voor de kinderen en overige creatievelingen is er weer een workshop ‘glas-in-loodramen schilderen’, waarvan de resultaten mee naar huis genomen mogen worden.
Elk heel uur wordt er een kort orgelconcert gegeven; u kunt vrijelijk het kerkinterieur fotograferen of een persoonlijke rondleiding krijgen.
Tegen een schappelijke vergoeding is het mogelijk om thee, koffie, of frisdrank te verkrijgen, eventueel aangevuld met een broodje.

De twee Open Monumentendagen zijn weer een geschikt moment om iets meer over het kerkinterieur en zijn historie te weten te komen, of een van uw familieleden, vrienden, of kennissen onze bijzonder kerk te tonen.

Hierbij nodigen de Vrienden van de Abt dan ook iedereen van harte uit om op 14 of 15 september de H. Antonius Abtkerk te bezoeken.

Snuffelmarkt geslaagd

Het weer voorspelde weinig goeds voor zaterdag 17 augustus, de dag van de snuffelmarkt. Buien en wind. De organiserende Vrienden van de Abt kozen daarom voor de beschutting van de H. Antonius Abtkerk om de markt op te bouwen. Met grote tafels in de Ontmoetingsruimte en de zijpaden gaf de kerk, zonder het gewijde karakter van het gebouw aan te tasten, toch de indruk van een gezellige koophal. De ruim opgezette boekenafdeling – boeken worden nog steeds in grote hoeveelheden gedoneerd – kon de hele dag op veel belangstelling rekenen hoewel de tafels met serviesgoed, glaswerk, speelgoed, sieraden en de rekken met kleding nauwelijks minder aandacht trokken. Op het inpandige terras konden de bezoekers terecht voor een kop koffie of thee, een glas fris of een broodje. Wie daar een plaatsje had gevonden kon meteen even in het aangeschafte boek lezen.

Dankzij de grote hoeveelheid ingebrachte artikelen en de inzet van talloze Abt-vrijwilligers tijdens de inbrengdagen en de verkoop op 17 augustus – waarvoor onze dank – kon de snuffelmarkt sluiten met ongeveer drieduizend euro in de kassa. Met het geld worden enkele activiteiten voor de geloofsgemeenschap gefinancierd en wordt meebetaald aan het kostbare onderhoud van het kerkgebouw en het interieur.

Snuffelmarkt

De start van de markt in 2018
(foto Helmy Waaijer)

De Vrienden van de Abt organiseren op zaterdag 17 augustus 2019 een gezellige snuffelmarkt op het plein vóór en in de Ontmoetingsruimte van de H. Antonius Abtkerk. Op de kramen wordt weer een keur van artikelen aangeboden, er is werkelijk voor elk wat wils, ook boeken en sieraden, dus u hoeft niet met lege handen naar huis. Zelfs niet met een lege maag want er zijn broodjes en koffie te koop. De opbrengst van de markt komt ten goede aan de Antonius Abt en zal worden gebruikt voor verbeteringen aan het kerkgebouw en voor activiteiten van de geloofsgemeenschap.

De snuffelmarkt is overigens niet mogelijk zonder uw hulp. Kijkt u eens in uw kasten, uw berging of op uw zolder naar goed verkoopbare artikelen en doneer die aan de snuffelmarkt. Kleine meubelstukken zijn ook welkom.

Inbrengdagen

Dinsdag 13, woensdag 14 en donderdag 15 augustus kunt u tussen 10.00 en 13.00 uur artikelen voor de snuffelmarkt inleveren aan de pastorie, Scheveningseweg 233. Alle mooie, leuke en goed bruikbare waar, ook speelgoed, is welkom.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking en tot ziens op de markt,
Vrienden van de Abt

Kooruitvoering De Vrije School

Het is een jaarlijkse traditie dat de leerlingen van De Vrije School Den Haag (voortgezet onderwijs) een concert uitvoeren samen met het orkest bestaande uit oud-leerlingen en ouders van leerlingen van De Vrije School.

Vanwege de altijd overweldigende belangstelling worden ook dit jaar twee uitvoeringen gegeven, namelijk op 9 en 11 april.

Programma

Het koor van de negende klas zingt voor de pauze divers repertoire bestaande uit toegankelijk werk (onder meer van het Franse duo Daft Punk), hierbij begeleid door Stefaan Brakkee op de vleugel. Na de pauze voeren de tiende tot en met de twaalfde klassen delen uit van werk van Dvořák, Verdi, Schubert en Fauré. Met een koor bestaande uit meer dan tweehonderd leerlingen en een orkest van veertig musici gaat het publiek een indrukwekkende en kwalitatief hoogwaardige uitvoering meemaken.

Dirigent

De dirigent is Douwe Klinkenberg, al vijftien jaar muziekleraar op De Vrije School Den Haag. Koorlessen maken deel uit van het leerprogramma en de wekelijkse koorzang levert dan ook goed getrainde stemmen op waarmee vier- en meerstemmig gezongen kan worden. Het is altijd weer een bijzondere ervaring om leerlingen in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar met overgave te horen zingen.

Kaartverkoop

Kaarten voor dit concert zijn vanaf dinsdag 26 maart verkrijgbaar op de scholen aan de Waalsdorperweg 12 of de Abbenbroekweg 7. Volwassenen: € 13,-, kinderen < 14 jaar of ooievaarspas: € 6,-. De prijs is inclusief een consumptie. U kunt alleen contant betalen.

 

‘Mijn ziel is geschokt’

Vrijdag 5 april 2019 kunt u in de H. Antonius Abtkerk luisteren naar een meditatief Veertigdagentijdconcert door Capella Vacalis.

Programma

‘Mijn ziel is geschokt’ is een programma dat in het teken staat van de weg naar Pasen. De Veertigdagentijd is een periode van inkeer, bezinning en voorbereiding op het belangrijkste christelijke feest: Pasen.

Franck Ploum

Evangelieverhalen

Uitgangspunt voor dit concert zijn een zestal evangelieverhalen die een belangrijke rol spelen in de vastentijd. Theoloog Franck Ploum verzorgt zes meditaties waarin hij ingaat op thema’s als woestijn, Jezus en de joodse traditie en je lichaam als tempel van de ziel.

De meditaties worden afgewisseld met prachtige gregoriaanse en meerstemmige polyfone zang. Polyfonie betekent dat meer melodieën tegelijkertijd klinken.

Vocaal ensemble Capella Vacalis onder leiding van Bram Verheijen bestaat uit vier zangers: Peter van Asselt, Peter van den Berg, Jan-Willem Marcelis en Bram Verheijen. De naam Vacalis is afgeleid van het Latijn. Het betekent ‘aan de Waal’ en het is daar dat het ensemble in 2009 ontstond, namelijk in Nijmegen.

Bijzonderheden

Capella Vacalis

Aanvang: 20.00 uur, de kerk is open om 19.30 uur.
Na afloop is er gelegenheid om na te praten en iets te drinken.
Kosten: collecte ter bestrijding van de onkosten.
Organisatie: Oecumenisch Beraad Scheveningen.
Meer informatie bij Emilie Griffioen, e-mail emvanderlugt@ziggo.nl, tel. 352 45 86.

Verschenen: nieuw boekje over de H. Antonius Abtkerk

Het voor velen bekende ‘groene boekje’ met informatie over de historie van de parochie H. Antonius Abt en de bouw plus de inrichting van onze kerk is onlangs drastisch herzien. De 12e editie van De H. Antonius Abtkerk; een uniek Schevenings monument mag met recht een totaal nieuwe versie genoemd worden.

SONY DSC

Ten opzichte van de vorige editie zijn niet alleen de opmaak en de hoofdstukindeling aangepast maar ook alle teksten en foto’s heroverwogen. Mede hierdoor is het nieuwe boekje, dat nu een parelgrijs omslag heeft, overzichtelijker en leesbaarder geworden.
Stonden er in de voorgaande editie nog maar zeven kleurenfoto’s, nu zijn er 28 opgenomen en daarvan zijn er bij vrijwel elk hoofdstuk een paar geplaatst.
Het boekje behandelt alle inrichtingselementen van onze kerk en geeft zo een compleet beeld van het bijzondere interieur.

Aanrader

Het boekje is een aanrader om als parochiaan in huis te hebben of cadeau te doen aan iemand van wie u weet dat ons unieke Scheveningse monument zijn of haar interesse heeft. U vindt de boekjes bij de fotokaarten in de twee zwarte zuilen van de stichting Vrienden van de Abt in de Ontmoetingsruimte van de kerk. Het boekje kost € 4,00 en dat geld kunt u deponeren is een van de geldgleuven in de zwarte zuilen.

Namens de stichting Vrienden van de Abt,
Bart Maltha

 

Snuffelmarkt groot succes

Ver voor tien uur staan de belangstellenden al te wachten voor het afzetlint (foto Helmy Waaijer)

Ver voor tien uur staan de belangstellenden al te wachten voor het afzetlint
(foto Helmy Waaijer)

De door de Vrienden van de Abt georganiseerde snuffelmarkt op zaterdag 18 augustus 2018 is een groot succes geworden. Er was wel het een en ander aan voorafgegaan: vier dagen lang hebben vrijwilligers de ingebrachte goederen gesorteerd. Het was ook niet weinig, vooral de hoeveelheid boeken wekte verbazing. En belangstelling. En nodigde uit tot kopen want voor de prijs hoefde je het niet te laten.

Verder waren er serviezen, speelgoed en spellen, huishoudelijke artikelen en accessoires als tassen en sjaals. Maar ook tennisballen die per tas vol voor één euro van eigenaar verwisselden. Speelgoed voor de hond.

De hele zaterdag was het een gezellige drukte op het kerkplein en in de Ontmoetingsruimte van de kerk. De handel werd even stilgelegd voor het optreden van Shantykoor Scheveningen onder leiding van Patrick Hopper.

Bij het opmaken van de kas bleek hoe goed er verkocht is: voor iets meer dan 3500 euro. Het bedrag wordt gebruikt voor de instandhouding van de H. Antonius Abtkerk.

Een kort fotoverslag geeft een impressie van dit geslaagde evenement.

 

 

Open Monumentendagen 2018

Op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 vinden de Open Monumentendagen plaats. Het gaat om een van de grootste culturele evenementen van Nederland waarbij, zoals gebruikelijk, ook de H. Antonius Abtkerk weer twee dagen te bezichtigen zal zijn. Voor veel mensen zijn deze dagen een uitgelezen kans om zelfstandig, of met een rondleiding, de unieke en kenmerkende jaren-twintig-inrichting van de Abtkerk eens wat beter te bekijken.

Openingstijden

  • Zaterdag 8 september van 10.00 tot 16.30 uur
  • Zondag 9 september van 12.00 tot 17.30 uur

Thema ‘In Europa’

Met het thema ‘In Europa’ ligt dit jaar het landelijke accent op alles wat ons in dit werelddeel cultureel aan elkaar bindt. Het thema sluit aan bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Vanzelfsprekend gaat het hierbij ook om de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt. Onze huidige Abtkerk mag dan wel pas in 1926/1927 gebouwd zijn, maar de historische binding met het dorp Scheveningen bestaat al bijna zeven eeuwen.

Relatie met Scheveningen

Alleen tijdens de Open Monumentendagen zal, door middel van een kleine expositie, deze relatie met het dorp Scheveningen worden aangegeven. Met behulp van tekst, foto’s en tekeningen worden de vier voorgaande H. Antonius Abtkerken, die tussen 1357 en 1925 in Scheveningen zijn gebouwd, nader toegelicht.

Verder is er dit jaar een fotopresentatie van twee niet direct toegankelijke aspecten van het huidige kerkgebouw, te weten de drie luidklokken en de bijzondere gewelfconstructie.

Kinderworkshop

Een aantal jaren geleden zijn we gestart met het organiseren van een creatieve kinderworkshop tijdens de Open Monumentendagen en ook dit jaar is dat weer het geval. De kinderen mogen, met gebruikmaking van velerlei materialen en technieken een kerkontwerp versieren. Er zijn twee verschillende maquettes van een kerkgebouw en die mogen de kinderen op geheel eigen creatieve wijze verder vorm geven.

poster-omd-2018-p

Van harte welkom

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om op één van deze dagen de Abtkerk te komen bezoeken. Hopelijk zijn er voor iedereen weer enkele specifieke aspecten van de rijke historie van onze H. Antonius Abtgeloofsgemeenschap te bewonderen.

Mocht u door de vele nieuwe indrukken een rustmoment willen inbouwen, dan kunt u tegen een kleine vergoeding koffie, thee of een broodje kopen.

Bart Maltha, voorzitter

 

Een markt waar je blij van wordt

Zaterdag 18 augustus 2018 organiseren de Vrienden van de Abt de jaarlijkse snuffelmarkt op het plein vóór de kerk. De markt is inmiddels tot traditie verheven.

Boeken te koop: per stuk, per vijf, per meter...

Boeken te koop: per stuk, per vijf, per meter…

Op de kramen op het kerkplein staan glaswerk en serviesgoed uitgestald. Verder vindt u er onder meer tassen, koffers, sjaals, speelgoed, curiosa en huishoudelijke artikelen. In de Ontmoetingsruimte van de kerk is de boekenmarkt met soort bij soort: kinderboeken, kookboeken, reisboeken, romans, detectives, en nog veel meer. U vindt er ook een uitgebreid assortiment sieraden. Tenslotte is er het buffet, met gezellige zitjes rondom, waar u koffie, thee, cake en belegde broodjes kunt kopen.

Optreden Shantykoor

Om 13.15 uur is er op de ventweg vóór de kerk een klinkend optreden van Shantykoor Scheveningen onder de enthousiaste leiding van Patrick Hopper. De zeemansliedjes nodigen uit tot meezingen en meedeinen.

De Vrienden van de Abt hopen dat u zaterdag 18 augustus naar de markt komt. U bent welkom tussen 10.00 en 15.00 uur en u vindt er zonder twijfel iets van uw gading, ook degenen ‘die alleen nog maar spullen wegdoen’. En hoe leuk is het niet in het grote aanbod nou net die ene vaas, schaal, of ketting te vinden die u goed kunt gebruiken. Daar word je toch blij van.

Shantykoor

Shantykoor Scheveningen onder leiding van Patrick Hopper

De opbrengst van de snuffelmarkt zetten de Vrienden in voor het in goede staat houden van het kerkgebouw. Zo zijn onlangs de zes kaarsen op het hoogaltaar tot groot genoegen van de kosters elektrisch gemaakt.

Inbreng van goederen

Mocht u goed bruikbare artikelen – geen kleding – voor de markt aan de Vrienden willen doneren dan kunt u ze inleveren aan de pastorie op nummer 233, op dinsdag 14 augustus, woensdag 15 augustus en donderdag 16 augustus 2018, tussen 10.00 en 13.00 uur.

Graag tot ziens op zaterdag 18 augustus!

Molkenboers mozaïek ‘Varen, Laden en Lossen’ terug in Den Haag

Donderdag 19 april 2018 vond in het Huis van Europa aan de Korte Vijverberg 5 een officiële presentatie plaats van het herplaatste mozaïek ‘Varen, laden en lossen’ van Antoon Molkenboer.

Mozaïek voor de Lloyd

In 1932 maakte Molkenboer, in zijn Haagse atelier aan het Bleijenburg 38, speciaal voor de hal van het gebouw aan de Korte Vijverberg, het mozaïek ‘Varen, laden en lossen’. In zijn atelier was toen ook nog de Italiaanse mozaïekmaker Angelo Moro werkzaam, die samen met elf anderen de mozaïeken in de Antonius Abtkerk had aangebracht.
Het pand Korte Vijverberg 5 was in 1932 gebouwd als filiaal van de Rotterdamsche Lloyd NV; aan de voorgevel zie je nog de verwijzingen daarnaar. (Op de website van de Haagse monumentendienst wordt een korte toelichting op het gebouw gegeven: Lloydgebouw.)

Betonnen platen

Na zijn vele mozaïekwerk in de Antonius Abtkerk ging Antoon Molkenboer ook mozaïeken maken waarbij hij de Venetiaanse glassteentjes op grote betonnen platen bevestigde, die aan een muur konden worden opgehangen. Zo ook bij dit mozaïek dat bestaat uit drie platen beton die elk 1,2 meter hoog en samen 3,5 meter lang zijn.

Ontbreken van symboliek

Naast het gebruik van het hetzelfde mozaïekmateriaal en de grote stijlovereenkomsten met de mozaïeken in de Antonius Abtkerk, kenmerkt het ‘Varen, laden en lossen’-mozaïek zich door het ontbreken van elke christelijke symboliek of allegorische verwijzing. De voorstelling is puur ontleend aan de toenmalige bedrijvigheid van de Rotterdamsche Lloyd NV. Op het middenpaneel staan, samen afgebeeld boven een groot stuurrad, de officier-administrateur met zijn notitieboek, de stoere kapitein met zijn verrekijker, en de officier-machinist met zijn kompas.

'Varen', het centrale paneel

‘Varen’, het centrale paneel

Laden en lossen

De Indonesische ‘laders’, een mandoer (inlandse opzichter), een Javaanse sjouwer, een koelie (inlandse arbeider met draagstok), een Madoerese arbeider en een Javaanse bediende staan op het linker paneel. Het rechter paneel biedt plaats aan de Nederlandse ‘lossers’, een kok, een timmerman, een mecanicien, een kabelgast en een controleur.

Langs elk van de drie panelen loopt een band met de kleuren van de Nederlandse vlag. Boven het geheel loopt een fries met de uitgaande en de terugkomende boten (‘de zilvervloot’ van de Rotterdamse rederij), een golfmotief en de vlaggen van de Rotterdamsche Lloyd NV en de toenmalige Nederlandsche Posterijen.

Omzwervingen

Toen het voormalige Lloyd-gebouw aan de Korte Vijverberg 5 in 1988 als Huis van Europa in gebruik genomen werd voor het werk van de Europese Commissie en het Europees Parlement, is het mozaïek van Antoon Molkenboer uit de hal verwijderd. Na wat omzwervingen zijn de drie panelen uiteindelijk in het Maritiem Museum in Rotterdam terechtgekomen.

Terugplaatsing

Het voormalige Lloydgebouw in Den Haag

Het voormalige Lloydgebouw in Den Haag

In 2017 heeft men besloten om het mozaïek in bruikleen te geven en zodoende kon het in 2018 weer teruggeplaatst worden in het gebouw waar het oorspronkelijk voor gemaakt was. Voorlopig gaat het om een bruikleenperiode van drie jaar, maar aannemelijk is dat dit mozaïek permanent in het Huis van Europa zal blijven hangen.
Iedereen kan het tijdens de kantooruren komen bekijken, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het hangt bij de informatiebalie en tot daar is het gebouw vrij toegankelijk.
Dus mocht u een keer in het centrum van Den Haag zijn, neem dan zeker de moeite om dit prachtige mozaïek even te gaan bekijken.

Huis van Europa

In het Huis van Europa vind je, naast kantoorruimte voor de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commissie, ook een informatiepunt van het Europees Parlement, waar iedereen die iets over Europa wil weten terecht kan.

 

 

Onthulling schilderij Bloemaert

Op donderdagmiddag 29 maart waren de Vrienden van de Abt uitgenodigd bij de onthulling van het schilderij ‘De Kruisiging’ van Abraham Bloemaert in Museum Catharijneconvent in Utrecht. De Scheveningse H. Antonius Abtkerk is nog steeds de officiële eigenaar van dit grote altaarstuk maar kon het helaas in het huidige kerkgebouw (1927) niet meer goed plaatsen.

Het schilderij werd in eerste instantie in bruikleen gegeven aan het Bisschoppelijke Museum te Haarlem, dat uiteindelijk met nog een paar musea opging in het Catharijneconvent. Het schilderij was de laatste jaren in het depot terechtgekomen, mede omdat het in slechte staat verkeerde. Daar Bloemaert geleefd en gewerkt had in Utrecht, wilde men drie van zijn schilderijen permanent in een Utrechtzaal tentoonstellen. Het schilderij van de Abtkerk had echter eerst nog een grote restauratie nodig.

Actie onder parochianen

Nu heeft het Catharijneconvent de nodige Vrienden en sponsoren, doch na dit gehoord te hebben, wilden wij als stichting Vrienden van de Abt hier ook graag aan meewerken. Wij hadden het volgende bedacht. We zetten in de kerk een actie op touw die de parochianen stimuleert iets te doneren, waarna wij het ingezamelde bedrag verdubbelen. Achter in de kerk hebben we een uitgebreide presentatie van het project gemaakt. De actie is zeer geslaagd en heeft uiteindelijk, met onze verdubbeling, 5.000 euro opgeleverd. Daardoor konden we een deel van de restauratiekosten op ons nemen.

Mede hierdoor kregen wij niet alleen een uitnodiging maar werden wij als afvaardiging van de H. Antonius Abtkerk ook enorm in het zonnetje gezet en mocht onze penningmeester Corinne Hoffmann het schilderij mee helpen onthullen. Er waren die middag, voor de onthulling en na de koffie met heerlijke hapjes, de nodige sprekers. De directeur, hoofd collectiebeheer Sieske Binnendijk en restaurator Caroline van der Elst. We hoorden weer een paar interessante feiten over ‘ons’ schilderij.

‘De Kruisiging’, met dat grote formaat, is in 1629 gemaakt. Het was de periode van de schuilkerken. De meeste schuilkerken hadden het niet zo breed waardoor dit een uitzonderlijk stuk is. Bovendien schijnt de schilder Pieter Paul Rubens zich ermee bemoeid te hebben. Hij is in 1629 ook twee keer in Utrecht geweest.

Boeiende uitleg over restauratie

Verder kregen we van Van der Elst een boeiende uitleg over de restauratie en over het gebruik van kleuren (het ene blauw is het andere niet waardoor de blauwe kleding van de Maria links grijs is verkleurd en de blauwe lucht niet).

Na de onthulling – en de verbazing over die mooie blauwe kleuren – stonden er in de voormalige refter van het Catharijneconvent hapjes en drankjes klaar en hadden we leuke en interessante gesprekken. Kortom, we hadden een geweldige middag en op de terugreis in de auto lieten we al die indrukken nog even de revue passeren.

Eef van der Mijle
Vrienden van de Abt

 

Nieuwsberichten