In het weekend van 10 en 11 september 2016 staat Nederland in het teken van een van de grootste culturele evenementen van het jaar, de Open Monumentendagen.

De H. Antonius Abtkerk is op zaterdag 10 september open van 10.00 tot 16.30 uur en zondag 11 september van 12.00 tot 17.00 uur en besteedt ruim aandacht aan Iconen en Symbolen, het thema van 2016.

In de mozaïeken, de glas-in-loodramen, het bronswerk en de schildering over het leven van de H. Antonius Abt zitten talloze christelijke en meer algemene iconen, symbolen en verwijzingen. Naast de voor ons direct te herkennen en te begrijpen symbolen zijn er echter ook veel minder duidelijke verwijzingen. Op zich begrijpelijk omdat we nu in een andere tijd leven dan in 1927 toen de kerk gebouwd werd. Het doel bij de bouw en de decoratie van de Abtkerk was duidelijk een gesamtkunstwerk te maken met voor de kerkgangers herkenbare verhalende figuratieve afbeeldingen, die doorspekt zijn met christelijke symboliek.

Programma

  • Tijdens de non-stop rondleidingen zullen de Vrienden van de Abt de aandacht vestigen op de symbolen in de mozaïeken en toelichting geven op het werkproces en de mensen achter deze mozaïeken.
  • De expositie wordt opgebouwd met archiefmaterialen en foto’s die betrekking hebben op het ontwerpen, vervaardigen en plaatsen van de mozaïeken.
  • Voor de kinderen is er een workshop mozaïekje maken en een speurtocht-folder.
  • Elk heel uur kunt u naar orgelspel luisteren.
  • De Wereldwinkel is twee dagen met een collectie fairtrade artikelen present.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om op zaterdag of zondag de Abtkerk te bezoeken en ook de ‘eigen mensen’, die menen de mozaïeken wel te kennen, zullen verrassende en onbekende betekenissen en verwijzingen ontdekken.

Mocht u van de vele nieuwe indrukken een moment willen uitrusten, dan kan dat met een kopje koffie of thee en een broodje, verkrijgbaar tegen een redelijke vergoeding.

Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter

Poster Mozaïek 2016 DEFINITIEF