Nadat de bronzen godslamp van de H. Antonius Abtkerk voor restauratie was overgebracht naar Atelier Willem Noyons in Utrecht heeft men eerst de uit 1927 daterende lamp helemaal gedemonteerd om alle onderdelen afzonderlijk goed schoon te kunnen maken. Hierbij kwamen enkele verbindingspunten bloot te liggen die, na 94 jaar, de oorspronkelijke afwerking en uitstraling van het materiaal toonden. Het gevolg was dat men besloten heeft de godslamp niet te patineren zoals afgesproken was, maar alle onderdelen te polijsten. Waarna men er als bescherming een microkristallijne was op aangebracht heeft. Het resultaat is zonder meer verbluffend en toont des te meer de bijzondere vormgeving van de godslamp.
Verder heeft men de ontbrekende onderdelen bijgemaakt. Deze zijn voornamelijk van belang voor de originele montage van het geheel en de bevestiging van de godslamp aan de muur van de triomfboog. Hierna is het restauratiewerk even stil komen te liggen omdat eerst nog vastgesteld moet worden wat we gaan doen met het glas waarin de kaars staat en of het nu wel of niet mogelijk is om de bak van de godslamp iets lager te laten hangen.
Nieuw lampenglas
Wat het lampenglas betreft is het zo dat het in de Abtkerk gebruikte exemplaar niet origineel meer was en ook niet echt paste in de godslamp. Met een extra perspex ring zou het glas wel stabieler in de bak komen te rusten maar mooier zou het zijn om een nieuw rood glas te laten blazen dat volledig aansluit bij de vormgeving onder de bak.
De wens om de godslamp iets lager te laten hangen, geeft toch meer problemen dan wij op het eerste gezicht dachten. De daarvoor benodigde extra onderdelen mogen niet afwijken in kleur en ook niet als storend ervaren gaan worden. Het laten maken van min of meer identieke schakels wordt op dit moment onderzocht, naast enkele andere oplossingen die passend zouden kunnen zijn bij het ontwerp van de godslamp.
We moeten dus nog even geduld hebben, maar ‘dan hebben we ook wat’!
Namens de Vrienden van de Abt,
Bart Maltha, voorzitter
23 mei 2021